6 от най-полезните ферментирали храни за здраве

Препоръчваме ви:

Ако като чуете думата „ферментация“ си представяте само вино и кисело мляко, време е да научите още няколко храни, които могат да ви заредят с полезни съставки заради ферментацията в тях. Те не само запазват храните за по-дълго време, но също така съдържат полезни за стомашната флора бактерии. Ферментиралите храни действат добре на храносмилателния тракт и укрепват имунитета.

Кисело зеле

Една от старите ферментирали храни, която човекът използва, е киселото зеле. То е германска храна и е използвана от германските войници по време на войните, като слагали малко зеле, сол и вода, оставяли ги покрити и се хранели с ферментиралата храна. Киселото зеле се усвоява лесно от организма и може да излекува възпаления по стомашната лигавица. Освен това то подпомага киселинния баланс на стомаха. Понякога киселото зеле се яде с месо, тъй като подпомага неговото смилане, но можете да похапвате храната с малко червен пипер и на салата. То съдържа много пробиотици, така че е особено полезно за храносмилането.

Кимчи

Кимчи е нещо като азиатска туршия, но се прави с различни зеленчукови храни и специален рибен сос. Съставките на кимчи са сходни на тези на киселото зеле. То може да се похапва с месо или на салата и съдържа полезни пробиотици.

Мисо

Мисо се прави от ферментирали соеви зърна и е една от най-полезните ферментирали храни за вас. Най-полезната част е това, че храната действа алкално на организма, което е особено полезно, ако се храните нездравословно. Подсилва имунната система и обикновено се хапва на мисо супа в азиатската кухня, където е особено популярно.

Кефир

Кефирът е сходен на киселото мляко и се образува от ферментацията на мляко. Кефирената гъба наподобява желе, а вкусът на ферментиралата напитка е по-остър от този на айран. Макар да наподобява по вкус киселото мляко, кефирената напитка има много повече полезни бактерии. Кефирените бактерии могат да действат не само на мляко, но също на други течности. Кефирът е полезен за стомаха, за имунната система и теглото. Тъй като почти не съдържа лактоза, напитката е подходяща за всички, които не могат да я усвояват и по тази причина не могат да се възползват от полезни храни като кисело мляко.

Ябълков оцет

Може да ви се струва странно да смятате ябълковия оцет, който е толкова обикновен, за една от най-полезните съставки във вашата диета, но е така. Той е ферментация на дрожди и помага срещу запек и лошо храносмилане.

Кисело мляко

Може би най-популярната ферментирала храна, киселото мляко е пълно с пробиотици и е особено полезно за храносмилателната система. Можете да си го правите у дома, като използвате домашна закваска и качествено прясно мляко. Освен това киселото мляко е лесно усвоима храна и съдържа протеин. Освен с прясно мляко, закваската може да подейства на ядкови млека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *