7 важни и питателни съставки в броколите

Препоръчваме ви:

Накарах се да започна да харесвам хапването на броколи, тъй като знам колко е полезен този зеленчук за здравето. Научих, че е много по-вкусно, когато са на стръкчета в сезона си, полети с лимонов сок и зехтин. Харесвам ги в пастата си и намирам супата от броколи за особено полезна, когато е поръсена с натрошени печени бадеми.

Всеки път, когато хапвате броколи поздравете се за здравословния избор. Вижте колко много хранителен е за вас.

Витамин А, за неговата важна роля в подобряване на зрението и здравето на кожата ви, се знае. Той задейства имунната система, като държи инфекциите далеч. В броколите се съдържа и много бетакаротин.

Витамин C синтезира калогена като подхранва кожата и я запазва млада и здрава. Този антиоксидантен витамин подпомага за регулиране на нивата на холестерола и засилва имунната система. Ние хората не произвеждаме Витамин C и трябва да си го набавяме чрез храната. А броколите са богат източник.

Витамин К е изключително важен за съсирването на кръвта. Прекратява костната загуба и защитава черния дроб. И, разбира се, в броколите има от този ключов витамин.

Фибрите, които помагат за храносмилането и също така намаляват риска от инфаркт, намаляват и риска да заболеете от диабет, също намираме в броколите.

Калцият, който е необходим за здрави зъби и кости, също откриваме в зеления зеленчук. Той държи нервните сигнали силни, както и кръвообращението. А едва две чаши от броколите съдържат 124 mg от богатия минерал.

В една чаша задушени броколи има повече от 500 mg калий, който отговаря за здравословния отговор на нервите и мускулните свивания и поддържа нивата на клетъчните течности.

Важният минерала магнезий, който направлява хиляди биохимични реакции в тялото ни, също намираме във вкусните броколи. Магнезият регулира телесната температура, дава ни енергия и заздравява костите и зъбите.

След всичките полезни вещества, ви съветваме веднага да помислите за вашата любима рецепта, в която да включите и броколи, било в пастата си, в супа или в лесните за приготвяне задушени зеленчуци. Защото като добавите малко от зеленото богатство на витамини и минерали – броколи, ще се насочите към живот изпълнен не само с повече енергия, но и със здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *