Босвелия срещу ставни болки и възпаление

Босвелията, Boswellia serrata, представлява свободно растящо дърво, което се нарича още тамяново дърво или индийски тамян. Това растение заема много важна позиция в индийската медицинска система Аюрведа. В нея босвелията се използва от хиляди години като лечебно средство за много общомедицински заболявания. Етеричното масло се добива от отделящите се от дървото ароматни смоли. Основните химични съставки, които се откриват в билката и на които се дължат нейните характеристики, са тритерпеноидните киселини и алантоин.

Босвелията представлява многокомпонентно натурално средство, което има висока ефективност при голяма част от ставните заболявания. Тя има противовъзпалително и антиревматично действие, и с тези качества няма равна на себе си. Невероятният ефект на билката се дължи на високото съдържание на алантоин в нея, който се отличава със способността си да стимулира образуването на нови и здрави клетки в засегнатите тъкани. Освен това босвелиевите киселини успешно блокират синтезирането на левкотриени. Това са хормоноподобни вещества, които представляват един от основните фактори за появата на възпалителни процеси. По този начин изгарянията, раните и други травми много бързо се възстановяват. Това невероятно действие на босвелията е потвърдено с провеждане на съвременни медицински изследвания.

Тамяновото дърво успокоява мускулните и ставните болки, които се дължат на артрит, остеоартрит или други ревматични заболявания. И най-важното, лечението протича без появата на никакви странични ефекти. При ставни заболявания билката редуцира появилото се възпаление и оток, и веднага стартира процесите на възстановяване на хрущялната тъкан. Освен това тя повишава съдържанието на влага в хрущялната тъкан като същевременно с това я предпазва да не изсъхне и съхранява нейната еластичност и гъвкавост. Изследователи са установили, че босвелията, в сравнение с други лекарства, действа по-добре за редуциране на възпаленията при ревматоиден и остео артрит. Също така е установено, че тя се справя по-добре от аспирина и ацетаминофена при намаляване на общите артритни болки.

По принцип босвелията се смята за безопасна, но все още не са проучени нейните дългосрочни ефекти върху здравето на човека. Ето защо е по-добре преди да започнете да използвате билката като лечебно средство да се консултирате с вашия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *