Черна боровинка

Макар червената боровинка да стана много известна със своето здравословно действие напоследък, не бива да се пренебрегнат всички видове боровинки които имат положително въздействие в организма ни и не бива да ги пренебрегваме, а напротив, да ги включим в ежедневното ни меню.

Черната боровинка е храст от рода Боровинкови от вида Vaccinium myrtillus L. По принцип е диворастящ храст и може да консумираме плодовете пресни, замразени или сушени.

Сред всички боровинки, при черната има голямо съдържание на манган, който от своя страна има важна роля за развитието на костите и участва в различни биохимични процеси в организма ни.

Макар да се нарича черна, тя е лилава на цвят и така оцветява езика и зъбите ни след консумация, но всъщност това вещество няма за цел да ви накара да изглеждате смешно, а има силно антибактериално свойство, също така е много полезна за сърцето. А за да е здраво сърцето, кръвообращението е важно, то също се подобрява. Същите вещества предпазва от атеросклероза.

Тези вещества, наречени полифеноли се борят със свободните радикали, с това ни пазят от преждевременно остаряване.

Черната боровинка би трябвало да ви съблазни не само със своето антибактериално действие, но и противоанемично, заради съдържанието си на витамини от група B, на танин, магнезий, желязо и мед.

Само с една чаша на ден си надяваме 14,4 милиграма витамин С, както и витамин К, похапването на месестото лилаво плодче помага на усвояването нa желязото в организма.

Едва два процента от черната боровинка могат да намaлят холестерола  в кръвта ви, а намалявайки лошия холестерол, ще вдигнете стойностите на добрия. Също така лилавото плодче набедено за черно, помага на ретината да регенерира, с което го прави много полезно за очите ни.

Както и набедената червена боровинка, учени от Тексас потвърдиха, че черната боровинка също топи мазнините и потиска развиването на нови мастни клетки.

Ето защо, що е боровинка е полезно за вашия организъм, но и вкусно, в никакъв случай не изключвайте горските плодове от ежедневието си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *