Червеното месо повишава риска от рак

Хората, които консумират много червено месо имат по-висок риск от развитие на злокачествени заболявания, като рак на белия дроб, дебелото черво, черния дроб и др.  

Учени от САЩ са разгледали данните от мащабно проучване за хранителните навици, в което са участвали над 500 000 хора на възраст от 50 до 71 г. Те са били разпитвани за това какво количество месо консумират, колко често и какъв вид.

След 8 години при над 50 000, от участниците са били диагностицирани злокачествени заболявания.

Резултатите от проучването са показали значително повишен риск (20 до 60 %) от развитие на рак на хранопровода, черния дроб, белите дробове и на дебелото черво при участниците, които са консумирали повече червено месо.

Полицикличните ароматни въглеводороди в червеното месо могат да увредят ДНК и да отключат злокачествен процес. Наситените мастни киселини и желязото в червеното месо също имат значение за развитието на тумори.

Учените препоръчват консумацията на не повече от 500 гр. червено месо седмично.

Няма доказана връзка между приема на червено месо и развитието на стомашен карцином, рак на пикочния мехур,  левкемия, лимфом и меланом.

Най-големите рискови фактори за развитието на злокачествени заболявания са тютюнопушенето, консумацията на алкохол и затлъстяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *