Да се лекуваме с билки

Американската експертка по лечебни билки Розмари Гладстар споделя кои според нея са най-добрите лечебни растения и храни. Тя извежда знанията си за растенията от собствения си дългогодишен опит. Не забравяйте, че билките не са напълно безопасни, затова преди да ги консумирате във всякаква форма, консултирайте се с експерт.

1. Черен Кохош
Много добре е изучено благоприятното действие на тази билка. Помага за облекчаване на неприятните усещания по време на менопаузата и на болките, които са свързани с ПМС.

2. Див ямс
Познат още като мексикански сладък картоф, този екзотичен за нашите ширини зеленчук може да се намери в търговската мрежа във формата на хапчета или изсушен. Тонизира черния дроб, балансира хормоните и облекчава сутрешното гадене. Дивият ямс е богат на витамините С и В6.

3. Дяволска уста
Използва се за лекуване на симптомите на менопаузата. Регулира сърдечната дейност, намалява болките по време на менструацията и действа за нейното регулиране, ако има закъснение.

4. Салвия
Освен че е красиво градинско цвете, салвияте е първокласен антисептик. Използва се за редуциране на топлите вълни и регулиране на настроението по време на менопаузата, а външно действа добре на замърсена кожа.

5. Синя върбинка
Позната в митологията и историята като свещена билка. Смята се за природно успокоително средство за нервната система и затова се употребява при безпокойство, за успокояване на нервите и при проблеми със съня.

6. Азиатски женшен
Едно от най-използваните тонизиращи средства, антиоксидант, адаптоген и средство за редуциране на нивата на холестерола. Има възстановително и енергизиращо действие, особено за жени в менопауза.

7. Шизандра, китайски лимонник
Класически сексуален тоник в китайската медицина. Билката помага за адаптиране на тялото и мозъка към стреса в ежедневието и бързото възстановяване от физически и психически труд.

8. Глог
Укрепва сърдечния мускул, облекчава стреса в ежедневието и леките депресии, подобрява съня и успокоява.

9. Глухарче
Чрез тонизиращото си действие на черния дроб, който произвежда хормони, коренът от глухарче нормализира хормоналния дисбаланс. Често се комбинира с репей и млечен бодил, които имат детоксикиращ ефект.

10. Витекс
При употребата на билката се забелязва нормализиране на хормоналния дисбаланс у жените, а освен това тя действа благоприятно срещу сиптомите на менопаузата, успокоява симптомите на ПМС и лекува безплодие.

11. Женско биле
Билката балансира цикъла и възстановява енергията. Ако имате проблеми с бъбреците или хипертония, както и ако взимате лекарства за сърце, избягвайте приема на големи дози от нея.

12. Джинджифил
Чрез затоплящото си действие успокоява стомашните проблеми, облекчава менструалните спазми и сутрешното гадене. Може да се използва и от бременни, тъй като не вреди на плода.

13.Китайска ангелика
Наричана още женски женшен, тази китайска билка спомага за производството на силна кръв и тонизира мускулатурата на матката.

14. Коприва
Билката е богата на витамини и минерали. Подхранва репродуктивната система, тонизира организма и осигурява желязо за изграждане на силна кръв.

15. Цариче
Билката съдържа много танини и хранителни вещества. Тя може да облекчи болките по време на менструация, както и болките в малкия таз, да улесни оттичането на менструалната кръв и да спомогне фертилитета у жените.

16. Малинов лист
Богат на минерали, малиновият лист е класически тоник по време на бременност и спомага лечението на пролапс на матката.

17. Овесени връхчета
Младите млечни връхчета на овеса подхранват репродуктивната и нервната система, а сходно действие имат овесените стръкове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *