Дефицит на мед – как да се справим – част 1

Медта е основен микроминерал, който е от полза за здравето на костите, нервите и скелета. Следователно, въпреки че не е толкова често срещан, дефицитът на мед може действително да навреди на тялото по много начини.

Медта е важна за производството на хемоглобин и червени кръвни клетки, както и за правилното използване на желязото и кислорода в кръвта.

Медта играе важна роля в поддържането на здравословен метаболизъм, както и допринася за телесния растеж и възстановяване. Необходимо е тялото да извършва правилно много ензимни реакции и да поддържа здравето на съединителната тъкан.

Медта е третият най-разпространен минерал в тялото, но не може да бъде произвеждан от организма и трябва да се получава чрез определени храни.

Тъй като тялото често използва мед и не може да го съхранява в достатъчни количества, най-добрият начин да се предотврати дефицитът му, е необходимо да се консумират храни, богати минерала, като черен дроб, стриди, ядки и семена, морски дарове и риба, боб, определени зърнени култури и зеленчуци.

Тъй като участва в поддържането на клетките, свързани с почти всяка част от тъканите на тялото, медта е важна за предотвратяване на болки в ставите и мускулите, поради което понякога се използва като естествено средство за лечение на артрит.

Медта е важна за поддържането на енергийните нива, предотвратявайки преждевременното стареене, балансиращите хормони и много повече.

Симптоми на медната недостатъчност:

Смята се, че повечето възрастни, живеещи в развитите страни, получават подходящи количества мед чрез диетата си, добавките и питейната вода от медни тръби. Дефицитът на мед е много по-разпространен сред недохранваните популации, страдащи от обща липса на калории и недостиг на достатъчно богати на мед храни.

Дефицит на мед може да се наблюдава и при хора, страдащи от сериозни нарушения на храносмилането, които намаляват абсорбцията на хранителни вещества, като болестта на Крон. И накрая, абсорбцията на мед може да бъде нарушена от много високи количества желязо или цинк, обикновено от добавки.

Тези минерали работят заедно, за да поддържат тялото балансирано, така че често пъти, когато има много високи нива, може да се отрази отрицателно на другия, въпреки че това не се среща често при здрави възрастни.

USDA препоръчва да се получават следните количества мед дневно в зависимост от възрастта ви за най-добро здраве:

 Кърмачета 0-6 месеца, 200 mcg / ден

Деца на 6-месечна възраст 14, между 220-890 мкг / ден в зависимост от точната възраст

Юноши 14-18 години, 890 мкг / ден

За възрастни, 900 мкг / ден

За бременни жени, 1000 мкг / ден

И кърмещи жени – 1300 мкг / ден

Някои от най-честите симптоми и признаци на дефицит на мед включват:

– умора

– артрит

– Остеопорозата

– бледост

– Ниска телесна температура или винаги чувство на студ

– анемия

– Кръгли кости

– Често се разболявам

 – Мускулна болка, болка в ставите

– Изтъняване или оплешивяване на косата

– Неудовлетворена загуба на тегло

– синини

– Възпаление на кожата и рани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *