Дяволски нокът, африканското чудо срещу болки в ставите и мускулатурата

Дяволският нокът, Harpagophytum procumbens, е широко популярно южноафриканско растение. Въпреки че билката е използвана в продължение на векове в Африка, тя е непозната за Европа до началото на XX век. След като са доказани нейните лечебни свойства в Китай, тя е включена в списъка на традиционните китайски билкови лекарства. Названието си получава заради подобните на нокът шушулки на семената, които са покрити с кукички. Другото име, под което може да се срещне билката, е харпагофитум.

Билката съдържа иридоидите харпагозид, прокумид, прокумбозид и бета ситостерол, флавоноидите лутеолин и кемпферол, фенолите биозид, ацетозид и изоацитозид, бета-ситостерин и горчиви вещества. Откриват се селен, магнезий, алуминий, цинк и калций. В състава на билката има мастни киселини. Обикновено се употребява под формата на мехлеми, но може да се ползва на таблетки.

Доказано е, че билката намалява болката при възпалени стави като облекчава тяхната подвижност. Помага на спортистите при болки в мускулите и при претоварване на сухожилията. Прилага се при миалгии, лумбаго, артрити и подагра. Съставките й помагат за изхвърлянето на пикочната киселина от организма. Като мехлем се употребява за лечение на циреи, рани и язви. Съдържащите се мастни киселини и стигмастерол могат да подействат като естествен естроген. Доказано е, че харпагозидът редуцира възпалението, особено при заболяване като ревматоиден артрит. Стимулира секрецията на храносмилателните сокове и на слюнка, което води до подобряване на храносмилането, стимулиране на апетита и намаляване на газовете. Може да се използва за редукция на холестерола. Корените се използват при проблеми с жлъчния мехур, черния дроб и диспепсия. Използва се като поддържаща терапия при дегенеративни заболявания на централната нервна система. Действа успокояващо на превъзбудени нерви и тревожност. Има диуретично действие. Опитните билкари я предписват срещу разстройство, главоболие, алергии и треска.

Дяволският нокът не трябва да се употребява от хора, които страдат от язви на стомаха, камъни в жлъчката, високо или ниско кръвно налягане. Трябва да се внимава с количеството, тъй като при високи дози може билката да взаимодейства с лекарства за кръвно налягане, сърце и диабет. Затова е необходимо да се проведе консултация със специалист преди да започнете да пиете билката. Бременните или кърмещите жени не трябва да употребяват тази билка, тъй като тя може да стимулира мускулатурата на матката. Ако си приготвяте сами билката, трябва да бъдете внимателни, за да не смесвате грудките с корените, тъй като в противен случай билката може да стане неефективна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *