Ефедра срещу ниско кръвно налягане

Ефедрата, Ephedra distachya, представлява растение от тип храст, което достига до височина 1,4 метра. В България растението представлява защитен растителен вид, което означава, че неговото събиране е забранено. Ефедрата произхожда от Южен Сибир, Япония и Централен Китай. На територията на България растението вирее по сухи, каменисти и песъчливи зони, основно по морското крайбрежие.

В химичния състав на растението влизат дъбилни и смолисти вещества, флобанени и алкалоидите метилефедрин, ефедрин и норефедрин. Концентрацията на ефедрин в растението се определя от местообитанието му. Ефедрата, която расте в Китай има най-висока концентрация, а тази, която вирее в България се характеризира с непостоянно съдържание на активните вещества. За медицински цели се използват стеблото и корените на растението.

Лечебното действие на ефедрата се дължи на съдържащия се в нея алколоид ефедрин. Неговото действие е подобно на това на адреналина, но е по-слабо изразено. Ефедринът възбужда дихателния център, повишава артериалното налягане, учестява съкращенията на сърцето, разширява бронхите и зениците, и стимулира кръвообращението. Ефедрата може да се използва в лечението на понижено артериално налягане, силна дразнеща кашлица, сенна хрема, бронхит и бронхиална астма. Външно, под формата на компреси, билката може да се прилага при възпаления на носната лигавици и кожни обриви. В Източна Азия билката се съчетава с други билки, като женшен, салеп и бабини зъби, за да се получат многобройни стимулиращи и противоалергични рецепти. Много разпространена е комбинацията ефедрин, кофеин и аспирин.

Приемането на ефедра без наблюдението да специалист може да доведе до появата на неприятни странични ефекти. Ефедринът има свойството на възбужда нервната система, а продължителната му употреба може да предизвика безсъние, нервност, сърцебиене и дори халюцинации. Билката не бива да се приема от хора, които страдат от болести на щитовидната жлеза, атеросклероза, психози, безсъние и високо артериално налягане. Възможна е появата на свръхизпотяване и влошаване на зрението. Преди употребата на билката задължително трябва да се направи консултация с лекар, особено ако имате заболявания като атеросклероза,  високо кръвно и сърдечни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *