Главоболието

Препоръчваме ви:

Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания сред малки и големи. За да лекувате правилно вашето главоболие, трябва да знаете от кой тип точно е то. В противен случай, използваните от вас медикаменти, може да не дадат желания резултат.

Главоболие с напрежение – най-често срещаното главоболие, усеща се като постоянна болка и натиск около главата, особено на слепоочията и в задната част на главата. Предизвиква гадене и повръщане. Повлиява се добре от аспирин, ибупрофен или ацетаминофен.

Клъстерно главоболие – повтарящо се, появява се изведнъж и се характеризира с тежка, изтощителна болка от едната страна на главата, придружена от воднисти очи и хрема. Характерно е повече за мъжете. По време на атака, хората се чувстват неспокойно.

Синусово главоболие – възниква при възпаление на синусите, поради инфекция, съпровожда се от висока температура и наличие на гной. Лекува се с антибиотици, антихистамини или деконгестанти.

Повтарящо се главоболие  – прекалената употреба на болкоуспокояващи, може да доведе до обратен ефект, предизвиквайки главоболие. Твърде високата употреба на лекарства привежда мозъка във възбудено състояние, което увеличава броя на главоболията.

Мигрена – едностранна пулсираща болка с различна сила, нарушава рутинната дейност и води до гадене и чувствителност към звук и светлина. Мигренозното главоболие е дълготрайно, отнема между 4 и 72 часа.

Главоболие може да възникне и поради други причини, като промяна в кръвното налягане, натоварване, заболяване на очите, удар на главата или припадък, както и при неправомерна употреба на някои медикаменти и предозиране. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *