Грейпфрутът – опасен и полезен

Препоръчваме Ви:

 

 

 

Грейпфрутът е цитрусов плод, който вирее най-добре в тропичните и субтропичните райони. За пръв път растението е открито от европейците на островите Барбадос и Ямайка в края на 18 век. Днес най-големите производители на грейпфрут са Мароко, Съединените американски щати, Израел, Мексико, Южна Африка, Аржентина, Япония, Индия и Кипър. До 19 век растението било известно най-вече като декоративно дръвче, а плодовете му се консумирали, и то рядко, в островните колонии на Великобритания. Дълги години се е считало, че грейпфрутът е разновидност на помелото, но се установява, че той е случаен хибрид между помело и портокал. Дървото достига височина до 4.5-6 метра, а плодовете са едри и обли, с бледожълта или червена кора. Основна характеристика на грейпфрута е неговата горчива вътрешност, сладко-кисела и приятна на мирис.

За какво е полезен грейпфрутът

Приблизително 100 грамагрейпфрутсъдържат 34-46 калории и 0.5-1 грама протеини. Основните качества на грейпфрута се дължат на съдържащия се в месото пектин, който представлява разтворими фибри и който се открива още в ябълките и портокалите. Ако изпиете 100 милилитра сок от грейпфрут ще поемете почти същото количество калории, но много по-малко протеини. Ако имате проблеми със стомаха, обаче, сокът ще ви зареди с витамини, калций, фосфор и желязо, без да дразни храносмилателния тракт с грубата целулоза на парчетата грейпфрут.

Грейпфрутът е полезен за сърдечно-съдова система заради съдържащия се в състава му нарингин, който обновява кръвните клетки. Сокът от грейпфрут се справя със запека, подобрява храносмилането и усилва отделянето на стомашни сокове. Галактуроновата киселина и пектинът в грейпфрута намаляват холестерола. Сокът може да се употребява за подобряване на съня. Грейпфрутът притежава нисък гликемичен индекс и затова е сред най-предпочитаните плодове, консумирани по време на диети за отслабване. Той се счита за натурален антибиотик.


Кога може да е опасен
Има проведени научни експерименти, които повдигат съмнения, че грейпфрутът увеличава рисковете от рак на гърдата. Сигурна е обаче друга негова негативна характеристика – грейпфрутът не бива да се консумира, ако пиете лекарства. Причина за това са веществата бергамотин и дихидроксибергамотин, които се съдържат в меката сърцевина на грейпфрута и които действат като инхибитори на специфичен ензим, важен за обмяната на редица вещества. Проблем представляват най-вече всекидневната и продължителна консумация на грейпфрут или сок от него, особено за жени в и след менопауза, заради рисковете от развитие на рак на гърдата. Причина за това са съставките, които блокират ензима в червата P450 3A4, който е важен за производството на естроген.

Ако приемате каквито и да е лекарства, въздържайте се от ядене на грейпфрут или пиене на сока му, тъй като той въздейства върху абсорбирането на над 50 лекарствени средства. Веществата в сърцевината или сока намаляват ефективността на медикаментите и могат да доведат до сериозни проблеми, особено ако сте хронично болни. Ако пиете противозачатъчни, можете да се окажете бременна, а причината да се окаже грейпфрутовата диета. Освен това, ако се забави разграждането на приетите лекарства, те се задържат, дозите се смесват, а натрупването им в кръвта може да доведе до отравяне.

Счита се, че някои от лекарствата, върху които има въздействие грейпфрутът, са за лечение на висок холестерол, високо кръвно, за стомашно-чревни болести, за полова мощ, за алергии, грип, синузит, както и за сърдечно-съдови болести. Той въздейства и на поемането на психотропни, приспивателни и противоепилептични медикаменти, като може да има токсичен резултат.

Някои идеи
Можете да консумирате грейпфрута пресен, на плодова салата, на резени, с лъжица или изцеден на сок. Можете да смесвате сока с плодове и зеленчуци, като особено добра е комбинацията с киви. Преди да го разрежете, измийте добре плода, тъй като по кората може да има химикали.

One thought on “Грейпфрутът – опасен и полезен

  1. Благодаря за чудесната статия.От една седмица всяка сутрин пия сок от грейпфрут,след прием на лекарство за високо кръвно.,вместо да спада започна да да се повишава,Прочитайки вашата статия ,разбрах причината за моето главоболие и неразположение.Отново много ВИ БЛАГОДАРЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *