Хапчето: вече 50 години история

Наскоро много хора имаха повод да отбележат една годишнина – за събитие, променило коренно живота им – пускането на пазара на първия контрацептив под формата на таблетка. Половината век история е променила из основи живота в някои общества. На други места, най-често по религиозни причини, употребата на контрацептиви продължава да бъде забранена.

На 9 май 1960 г. Американската агенция по лекарствата (FDA) обявява, че Еновид (Enovid), лекарство, предписвано от няколко години за лечение на менструални проблеми, е безопасно за използване като орален контрацептив, и с един подпис от ведомството на милиони жени била дадена свободата да правят избор, който преди това не е съществувал за тях – това, което било наричано просто “хапчето”, им дало свободата да избират кога и колко деца да имат и този днес толкова прост избор дълбоко променил живота им.

Кариерата

“С помощта на хапчето можехме да не се притесняваме от това да забременеем – можеш да следваш и да завършиш висше образование и след това имаш свободата да направиш кариера с това, което си научил” – споделя жена, завършила магистърска степен през 1970 г. преди да роди първото си дете на 32-годишна възраст.

Статистиката показва, че преди хапчето нежеланата бременност е била най-голямата пречка за младите жени да получат висше образование и да градят след това кариера. През 60-те години основната причина жените да напускат университета преди завършване е била именно това, че са забременявали. Но от тогава насам нещата коренно са се променили.

Днес в много страни на Европа и Северна Америка повече жени отколкото мъже имат висше образование в сравнение с 1960 г., когато само 3% от висшистите били жени.

Хапчето не само променило това колко далеч стигат жените в образованието си, но също така и начинът, по който правели секс. Било възможно да вземеш хапчето сутринта и след това да забравиш за притесненията – така т.нар. случаен секс станал далеч по-безопасен.

“Независимо дали си омъжена или необвързана, хапчето ти дава възможност да имаш интимна връзка, базирана на сексуалните желания и на двамата партньори, а не изпълнена с притеснения дали ще забременееш или не” – пояснява Присила Муроло, професор по история на жената в Университета на Ню Йорк.

Равенството

Способността на жените да контролират забременяването си е довела и до равноправие на работното място, в семейството, в образованието, както и до равенство в самата сексуална връзка. Позитивното въздействие на хапчето за жената се изразява и в това, че то й позволява да контролира колко деца да има. Освен проблемът със смъртността по време на раждане, физическото здраве на една жена с 2, 3, 4 деца в сравнение с това на жена с 6 и повече е далеч по-добро в резултат на способността да се контролира раждаемостта.

Планираното майчинство

Само преди 50 години хората не са знаели какво означава на практика това. Днес контролирането на забременяването за много семейства и двойки е нещо, за което те до не си дават сметка колко е променило живота им в сравнение с този на предишните поколения.

Незаконно в някои части на света

И днес в някои държави, най-вече поради религиозни причини, оралните контрацептиви, както и всеки начин за повлияване на забременяването, остават забранени. Разбира се, в крайна сметка всичко опира до наличието или възможността на жената, а и на нейният партньор да контролират таза страна на живота си. Но това, което никой, дори и ярките противници на хапчето не може да отрече е колко голямо се е оказало неговото влияние върху начина на живот и до какви промени е довело след само 50 години история.(а)

източник:здраве.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *