Хранителните съставки задължителни за всяка жена

Препоръчваме ви:

Жените не бива да оставят организма си без препоръчителния прием на тези полезни съставки, особено в напреднала възраст. А при дамите се случва по-често, защото се подлагат на повече диети.

1. Калций

Тъй като както всички знаем, калцият изгражда костите, той е много важен, особено за жените напреднали във възрастта, тези над 60 години, при които шансът да хванат остеопороза се повишава значително. Млечните продукти и други напитки богати на калций като соевото мляко се препоръчват. Жените под 50, бременните или кърмещите трябва да приемат по 1000 милиграма на ден. Жените над 50 имат нужда от малко повече от 1200 милиграма на ден. Хубаво е да избират ниско маслени млека за между храненията.

2. Желязо

То помага на кислорода да стигне до клетките. Само лек недостиг на желязо води до анемия, което може да ви накара да се чувствате уморени. Добри източници на желязо са бобовите и зърнените храни.

Жени от 19 до 50 години е препоръчително да приемат по 18 милиграма на ден, а за жени над 50 се препоръчва по-малко, едва 8 милиграма на ден.

3. Витамин D

Той помага на тялото да абсорбира калция, а за жени над 60 е задължително да си набавят, както витамина, така и калция. Този витамин също като калция го намираме както в млечните продукти така и в мазните риби като сьомга и риба тон. Жените над 70 трябва да взимат около 60 грама от сьомга или една чаша прясно изцеден портокалов сок.

4. Фолиева киселина

Тя помага помага на клетките да се делят. Много важна е по време на бременност, но и без да сте бременна, не трябва да липсва. Фолиевата киселина се намира в зелените листни зеленчуци, плодовите сокове, ядките и бобовите храни, препоръчва се по 400 микрограма на ден. Докато при бременните се препоръчва 500 микрограма, ако се опитвате да забременеете също си набавете фолиева киселина на таблетки.

Беше ли полезна тази статия за вас? 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *