Как да подремваме правилно

Препоръчваме ви:

Независимо дали мислите, че имате нужда от почивка през деня, помнете, че тя е правилният навик. По този начин преборвате умората, подобрявате настроението си и повишавате концентрацията си. Едно британско проучване от 2008 гласи, че следобедната дрямка ви помага да се справите по-добре със следобедните си задачи.

Но като всяко друго нещо и подремването трябва да се прави по правилния начин.

Ето колко дълго трябва да поспите следобед. Не бива да е по-малко от 20 минути, защото през това време подобрявате концентрацията, а най-дългият период са 90 минути, когато достигате най-дълбоко, това по-късно събужда креативността. Опасно е обаче като се събудим по средата и така се събуждате повече гроги отколкото отпочинали. Ако след дрямка сте дезориентирани и по-уморени, променете времето, по което спите.

Щом става въпрос за времето най-доброто е между 1 и 3 следобед, защото тогава температурата на тялото е същата както при нощното заспиване. Това ви зарежда с енергия и не ви пречи да заспите през нощта.

Нужно е 50% повече време да заспите ако сте седнали, отколкото ако сте в легнало положение. Ето защо е  толкова трудно да заспивате в самолети или автобуси. Изберете си тъмно, уютно място, което не е прекалено топло или прекалено студено. По-добре изберете дивана, за да не заспивате за прекалено дълго. Едно от най-добрите места е хамак, ако имате такъв.

Кофеиновата дрямка е много полезна за вас, макар да звучи парадоксално. Но ако изпиете чаша кафе преди да подремнете, ще е прекрасно за оптималната будност след това, според японско проучване. Тъй като на кофеина му трябват 20 до 30 минути за да подейства, вие ще се почувствате даже по-будни след  20-минутно заспиване. Не забравяйте добавете и подремване към следобедното лате.

Но не бива да записвате следобед вместо нощния сън. Ако се чувствате уморени през деня, може би просто не спите достатъчно през нощта. Макар подремването да е здравословно, то не може да замести здравословния нощен сън. А липсата на сън води до по-високо кръвно налягане, диабет, депресия и качване на килограми. Така че почивайте добре през нощта и само ако имате нужда подремвайте през деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *