Как да се справим с изтръпналите крака по време на бременността

Препоръчваме ви:

Никой всъщност не знае, защо по време на бременността, краката на жените изтръпват по-често. Възможно обяснение за това състояние е, че мускулите на краката са изморени от нарасналата тежест на тялото. Друго обяснение е, че е свързано с натиска на увеличаващата се матка върху кръвоносните съдове, които връщат кръвта от сърцето и нервите, които слизат от горната част на тялото ви към краката.

Изтръпналите крака могат да започнат да ви тормозят през второто тримесечие на бременността и могат да се влошат в следващите периоди, когато и коремът ви нараства. Докато тези схващания може да се усетят по някое време през деня, със сигурност ще ги усетите по-често през нощта, като това може да доведе и до нарушения на съня ви и невъзможност да спите спокойно.

Как да се предпазим от изтръпвания на краката?

Има няколко лесни правила, които трябва да спазвате:

– Избягвайте да седите с кръстосани крака дълго;

– Разтягайте прасците си по няколко пъти през деня и задължително още няколко пъти преди да си легнете;

– Въртете глезените си и движете пръстите на краката си, докато седите, вечеряте или гледате телевизия;

– Разхождайте се всеки ден, освен ако начинът ви на живот или лекарите ви не ви ограничават;

– Избягвайте да се преуморявате, лежете на лявата си страна, за да подобрите циркулацията на кръвта до и от краката ви;

– Бъдете хидратирани през целия ден, пийте повече течности;

– Вземете хладен душ преди да си легнете, за да отпочинат вашите мускули.

Някои изследвания сочат, че приемането на магнезиеви хранителни добавки в допълнение към витаминния ви прием, може да облекчи симптомите на изтръпналите крака. Друго проучване сочи, че магнезият не влияе в голяма степен на намаляването на честотата на изтръпване на краката по време на бременността. Затова най-добре е да се консултирате предварително с вашия лекуващ лекар.

Може да сте чували, че проблемът с изтръпналите крайници се дължи на недостатъчно количество на калций и че приемането на хранителни добавки с повишено съдържание на веществото, може да подобри състоянието ви. В действителност, калцият е от изключителна важност за вас и бебето ви, но до сега не са открити достатъчно добри доказателства, подкрепящи идеята, че приемането на допълнително калций спомага намаляването на проблемите с краката.

Ако все пак почувствате краката си изтръпнали, разтегнете мускулите на прасците си: изпънете краката си, първо петите, внимателно свийте пръстите на краката си. Първоначално може да почувствате болка, но в процеса на раздвижване, тя ще отшуми и ще изчезне.

Можете да опитате да успокоите схващането като масажирате мускулите или да ги затоплите с бутилка вода. Вървенето наоколо в продължение на няколко минути също може да помогне да се справите с проблема.

Ако болката в мускулите е постоянна, а не изчезва след като предприемете някоя от изброените по-горе стъпки или забележите зачервяване, чувствителност в краката или необичайно затопляне на мускулите, се обърнете за помощ към специалист. Това може да са признаци за образуване на съсиреци, състояние, което по принцип се развива рядко, но се среща често при бременни жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *