Как да спрем нежеланото окосмяване по лицето?

Окосмяването е нещо типично за мъжете и жените. Макар всички хора го имат по природа, присъщо за нежния пол е то да не е така видимо. Космите при жените са по-слабо изразени… или по-скоро, така е по принцип. Има обаче дами, които по една или друга причина имат по-силно изразено окосмяване на лицето и тялото. Това може да се дължи на хормонален дисбаланс, гени, някакво заболяване или просто на природата. Хубаво е, ако имате и вие такова, да посетите лекар, за да установите какъв е проблемът и как да пристъпите към спиране на окосмяването.

Сега, нека спрем вниманието си върху окосмяването по-лицето! Обикновено то е под формата на лек мъх над горната устна и бакенбардите. Ако, обаче, вашето е по-остро и го забелязвате и на други места, то със сигурност влияе на самочувствието ви. Нежеланото окосмяване по лицето е досадно, неприятно и може да накара една жена да се чувства много зле емоционално. Ето няколко начина как да спрем нежеланото окосмяване по лицето:

Много приятен начин да намалите окосмяването по лицето е консумацията на чай от джоджен. Тази билка намалява тестостерона – мъжкият хормон, който се съдържа и в женското тяло. Обикновено е в по-малки количества, но ако е повече, отколкото трябва, джодженът може да намали нейното ниво.

Друго вещество, което може лесно да си набавите и да ви помогне срещу досадните косми, е витамин В6. Съдържа се в картофите, лешниците, рибата, пилешкото месо и бананите. Той предотвратява силното отделяне на тестостерона.

Лазерна епилация и електролиза са процедури за обезкосмяване, които също помагат за спиране на окосмяването по лицето. Смята се, че първият начин съдейства за изкореняване на косъма завинаги. Истината е, че след няколко процедури може да премахнете космите за няколко години, които разбира се не е малко време. След години, обаче, ако косъмчетата се появяват отново, ще ви се наложи пак да се подложите на процедурата. При електролизата, космите се отстраняват чрез игла, по която протича ток. Това е по-болезнена и по-скъпа процедура.

В домашни условия, може да си направите и следната маска за лице: Комбинирайте 40 мл мед с 10 мл сок от лимон. Нанесете получената смес върху проблемните зони в посока, обратна на растежа на косъма. Оставете да престои 15 мин. и изплакнете. В период от две седмици правете процедурата по 2 пъти, а след това по веднъж всяка седмица, за да намалите растежа на космите.

Друга подобна смес, която също може да ви бъде от полза за спиране на окосмяването по лицето, се състои от 150 мл вода, 10 мл лимонов сок и 30гр захар. Нанесете по същия начин върху окосмените области и оставете за 15 минути. Изплакнете със студена вода. Правете процедурата всяка седмица, за ефективни резултати и гладка кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *