Как храната, която похапваме се отразява на сексуалния ни живот

Препоръчваме ви:

Разбира се, че сме наясно, че съществуват афродизиаци, които да разпалят емоциите в спалнята. Както и че съществуват храни, които не ни карат да се чувстваме и усещаме толкова секси ( 3 парчета пица с 4 вида сирена преди лягане например). Но това, което може би не знаете е, че Ви се отразява не само храната, която консумирате, но и начина по който я възприемате и мислите за нея. Ние попитахме Александра Джеймисън, авторката на книгата за жените, храната и желанието, да ни обясни връзката с храната (не само като такава), но и как се отразява на сексуалния ни живот. И се оказва, че има доста по-голяма връзка, от колкото някога сте си представяли.

Нека започнем с основния факт:

Как точно мислите за храната и как мислите за секса са неразривно свързани понятия, тъй като и двете трябва да се консумират с удоволствие, за да доставят такова. И познайте какво? Всичко това започва да се случва в мозъка ви през тинейджърските години. Когато момичетата навлизат в пубертета, те започват да възприемат заобикалящият ги с хиляди диети и ограничения свят, като подсъзнателно приели храната за удоволствие през целия си досегашен живот, трябва да започнат да гледат на нея като враг. В същото време, девойките, започват да опознават и способността да изпитват сексуално удоволствие, което може да е съпроводено от срам и неудобство при първите такива случаи. Така че тези две отношения са взаимосвързани от ранна възраст.

За жалост не винаги този процес приключва в пубертета. Доста жени години след това продължават да се лутат между любовта и омразата спрямо храната, която приемат.

Джеймисън споделя, че работи с много жени, които водят постоянна война с техните тела и желания в продължение на много дълги години. Те се лишават от калории, с едничката цел да се почувстват добре или защото така мислят, че е редно. Но стане ли дума за удоволствие, лишението поддържа тялото ви в постоянен дискомфорт, защото искате да почувствате някакво удовлетворение, а самите Вие не си го позволявате.

И когато стане дума за този дискомфорт, Вие го усещате по всяко време и навсякъде – това важи и за моментите в спалнята. Ако не чувствате вътрешно, че заслужавате удоволствие, така ще самопрекъснете връзката си с него и няма да успеете да се чувствате пълноценни и в спалнята.

Какво е това, което можете да направите, за да почувствате по-голямо удоволствие от храната и секса?

Съвет: Всичко казано до момента, категорично не означава, че за да водите ползотворен сексуален живот, трябва да се натъпчете с купища парчета торта. Има далеч по-здравословен начин, да го постигнете. Първо не натъпквайте набързо храната си, а я похапвайте бавно и спокойно.  Помиришете, докоснете хапката до устните си и вдишайте аромата. Намалете темпото на сдъфкване и се насладете. Когато сетивата са напълно присъстващи, ще почувствате по-голямо удовлетворение, което пък ще изпрати сигнал към цялото тяло, че се чувствате щастливи.

Похапвайте заедно с приятел, не сами. Много жени, колкото и странно да прозвучи, се затварят гузно между 4 стени и похапват нещо сякаш тайно от целия свят, като единственото което чувстват после е чувство за вина. Искат шоколад, но го смятат за нещо лошо, което гледат да натъпчат набързо в устата си, преди някой да ги  е заловил на местопрестъплението. Излишно е да сравняваме тази ситуация, с обратната – наслаждавате се на парче шоколад, с човек когото обичате. Макар и различно, храненето и секса лежат на една и съща психологическа зависимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *