Камъни в бъбреците

Бъбречните камъни са твърди образувания, които имат кристална и минерална структура. Те се образуват в бъбреците или в някои части по дължината на пикочния тракт. Причиняват болки в областта на корема, хълбоците и слабините, а понякога са причина за поява на кръв в урината. Заболяването се нарича нефролитиаза, калкулоза или уролитиаза. Мъжете страдат по-често от жените, като първите симптоми на заболяването се появяват обикновено на 20 до 40годиншна възраст.

Бъбречните камъни се образуват в резултат на нарушаване на баланса между веществата, които потискат и улесняват процеса на кристализация. По време на кристализацията камъчетата в бъбреците се сглобяват в по-големи формации. В зависимост от посоката на нарушеното равновесие могат да се образуват различни структури. Когато кристалите останат малки, те могат лесно и спонтанно да напуснат тялото с урината, но когато станат по-големи, тяхното излизане обикновено не е възможно и започват да създават проблеми. Камъните имат разнообразни размери, форма и състав. Най-често срещани са калциевите камъни, които се срещат приблизително при около 75% от случаите, след това са струвитните камъни, които са съставени от амониев фосфат и магнезий, а най-редки са цистиновите камъни и тези, които са съставени от пикочна киселина.

В началото заболяването минава без наличието на симптоматика, до в момента, в който някой камък тръгне да се придвижва по пикочните пътища. Болката започва внезапно и след това започва да обикаля по различни части на тялото, в зависимост от локацията на камъка. Наблюдава се повишаване на температурата и втрисане, които се дължат на инфекция в бъбреците или на пикочните пътища. При някои от случаите е възможно да се появи кръв в урината. Тя се дължи на нараняване на лигавицата на пикочните пътища при преминаването на твърдото образувание. Важно е да се отбележи, че бъбречните камъни предизвикват една от най-силните болки, познати в медицината.

Диагностицирането на заболяването се извършва от лекар нефролог или уролог. Изследва се урината и се извършва урография и компютърна томография на бъбреците. Лечението на заболяването се определя от сериозността на симптоматиката. То може да включва прием на медикаменти, спазване на диети, прием на повече течности, лазерно разбиване на камъни или тяхното отстраняване по оперативен път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *