Камшик срещу възпаление и отравяне

Камшикът, Agrimonia eupatoria, представлява многогодишно растение, което е разпространено на териториите на Европа, Кавказ и Югозападна Азия. То вирее в сухи, слънчеви зони, тревисти части, ливади, хълмове и редки широколистни гори. Среща се още под следните имена – чернодробен репей, каменен корен, чернодробна детелина, царска тревичка и белила.

В растението се съдържат витамини В, С, Р и К, слузни и горчиви вещества, силициева киселина, катехини, танини, стероидни сапонини, флавоноиди, никотинова киселина, дъбилни вещества, манган, кумарин и етерично масло.

Камшикът има противовъзпалително и стягащо действие, което е особено полезно в случаи на проблеми с храносмилателния тракт, тъй като от една страна нормализира храносмилателните функции, а от друга – има тонизиращо действие върху чернодробната и храносмилателната секреция. Растението се предписва също при синдром на раздразнените черва и при детска диария, защото не се наблюдават странични ефекти. Установено е, че камшикът е особено полезен при ранен стадий на апендицит и колит, и при проблеми с отделителната система като цистит. Според изследвания е установен положителен ефект при лечение на заболяването остра порфирия. При болно гърло и ларингит може да се прави гаргара с отвара от камшик. Под формата на мехлем растението се използва за лечение на натъртвания и рани. В народната медицина билката се използва за кръвоспиране на кървящи венци, за лечение на възпаления в устната кухина и за промивки на влагалището. Съдържащите се в растението галотанини правят билката ефективна противоотрова при отравяния с алкалоиди. При симптоми на мигрена се правят лапи с камшик. Под формата на тинктура се използва за прочистването на язви, рани и екзема, а очите могат да се промиват със слаба настойка от билката.

Камшикът не трябва да се използва от хора с бъбречни и чернодробни заболявания, и запек. Консумацията на билката може да направи кожата по-незащитена спрямо слънчевата светлина. Камшикът не трябва да се приема с лекарства за понижаване на кръвната захар и кръвното налягане, защото билката увеличава тяхното действие. Големи дози от нея могат да причинят диария, гадене и дразнене в храносмилателната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *