Каму-каму за защита от инфекции

Препоръчваме ви:

Каму-каму, Myrciaria dubia, е храстовидно дърво, което расте в дъждовните гори на Бразилия и Перу. Плодовете му са червено лилави и приличат на череши. Суровите плодчета се консумират като допълнение към други храни, а не самостоятелно. Те имат горчив вкус и затова се използват като добавки за сладка и напитки. За пръв път плодът е изследван през 50-те години на миналия век в Перу, където са установени неговите високи хранителни стойности.

В каму-каму се съдържа изключително много витамин С, който представлява около 2-3% от теглото на плода. В химичния състав на плода има аминокиселини левцин, серин и валин, антиоксиданти, феноли, танинова и елагова киселина и миртилин. Откриват се още микроелементи фосфор, калий, желязо и калций и витамини рибофлавин, тиамин и ниацин. Хранителните стойности за 100 грама са 0,76 грама фибри, 2,62 грама мазнини, 1,55 грама протеини, 92,71 грама въглехидрати и 2800 мг витамин С.

Още преди няколко века е установено, че витамин С участва в изграждането на мускулите, костите, кожата и нервите. Липсата на витамина, който се нарича още аскорбинова киселина, предразполага към поява на заболяването скорбут. Витаминът може да се открие в пресните плодове, но те трябва да се консумират в големи количества и да са пресни, за да се задоволи необходимия дневен прием, тъй като бързо се окислява от кислорода. Затова още коренното население на Южна Америка го използва за профилактика и лечение на простудни заболявания. Според научни изследвания в плода се съдържат антиоксиданти, които имат силно потискащо действие върху радикала DPPH. Също така те забавят стареенето и увеличават съпротивителните сили на организма. Плодовете имат антисептично и противовъзпалително действие. Те действат положително върху белите дробове и очите. Спомагат за повишаване на мозъчната дейност и редуцират нервния стрес. Препоръчват се за профилактика на болест на Паркинсон, глаукома, хепатит, остеоартрит, катаракти, атеросклероза, астма и депресия. Каму-каму намира приложения и в козметичната индустрия. Коренните племена от Амазония и до днес си приготвят тоник за коса от плодовете, за да я подхранят. В Япония екстрактът на плода се добавя в сладки изделия, мултивитамини и енергийни напитки. Когато започнете да консумирате каму-каму, внимавайте с дозите, тъй като от предозиране се появява диария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *