Копър срещу инфекции и подуване на червата

Копърът, Anethum graveolens, е едногодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. Растението се отглежда и използва заради приложението му в кулинарията и заради лечебните му свойства. Първите сведения за използването на подправката датират от времето на вавилонския цар Мардукапалитина ІІ, който го е отглеждал в градината си заедно с други лечебни растения. Гладиаторите в древен Рим са се хранили с храна, която е била обилно подправена с копър, за да имат повече сила и издръжливост. В Европа подправката придобива популярност по времето на Катерина Медичи в градовете Болоня и Флоренция, където са го използвали за предпазване от черна магия и за любовен еликсир. Копърът е диворастящ, но се отглежда също като декоративно растение. Той е разпространен във всички области по земното кълбо, които са с умерен климат.

В химичния състав на копъра могат да се намерят витамини А, В1, В2, В9, С, Е и РР, минерали фосфор, желязо и калций. В плодовете на растението се съдържа около 2-4% етерично масло, в което са включени,  d-лимонен, d-карвон, диллапиол и фландрен. Надземните части на растението съдържат до 1,5% етерично масло, което се състои от кумарин, феладрен, карвон, лимонен, миристицин и киселините феруланова, кафеенеа и хлорогенова. Откриват се още флавоноиди кемпферол, кверцетин и изорамнетин.

Копърът е най-известен с лечебните си свойства върху стомашно-чревната система, за лечение на неразположение и образуване на газове. В плодовете му се съдържат съставки, които стимулират секрецията на стомашен сок, това от своя страна води до увеличаване на перисталтиката на червата и премахване на образувалите се газове. Растението е много ефективно при безсъние. Има силно антибактериално действие, което не позволява развитието на възпаления и инфекции в организма. Билката е основен източник на калий и поради тази причина се препоръчва за консумация на жени в периода на менопаузата. В народната медицина намира приложение като лечебно средство при заболявания, които са свързани с пикочния мехур, жлъчката и бъбреците. Под формата на настойка копърът се използва при затруднено уриниране.

Заради богатото си съдържание на желязо и витамин С, билката е много полезна за хора с анемия. Под формата на отвара подправката може да се използва за лечението на сърдечна недостатъчност, като профилактично средство при пристъпи на стенокардия. Копърът намалява артериалното налягане за сметка на разширяването на кръвоносните съдове, поради тази причина той се използва за лечение на начални форми на хипертония. Използва се като съпътстващо лекарство при лечението на някои заболявания на дихателната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *