Кости и костна система

Костите в човешкото тяло изграждат скелета – пасивната част на двигателния апарат. Скелетът има три основни функции – защитава жизненоважни органи, например мозъка, сърцето, дробовете; обособява формата на тялото и я поддържа, позволява движение чрез мускулите, които са прикрепени върху костите; съхранява минералните соли, произвежда повечето кръвни клетки и защитава от външни организми. Костите се привеждат в движение от прикрепените за тях мускули, а помежду си са свързани чрез стави. При раждането човешкият скелет съдържа 350 кости, но с израстването някои от тях се съединяват една с друга и за възрастните хора общият брой на костите е 206. Те са разнообразни по форма и вътрешно устройство.

По форма те биват дълги, къси, плоски и кости с неправилна форма. Костите с определена форма имат еднакво вътрешно устройство. Срещат се два вида костно вещество – компактни и спонгиозно. Компактното е тънък слой по повърхността на костта, а спогиозното съдържа кухини, в които е разположен червен костен мозък. Скелетните дълги кости са тръбести и се намират в крайниците на тялото. Израстъците на коста, за които се залавят мускули и ставни връзки, се наричат апофизи. Късите кости са разположени в китката, задноходилните, прешленните тела и други. Костите с неправилна форма са разположени в черепа. Някои от тях имат кухини, а повечето са свързани неподвижно чрез шевове, с изключение на двете кости на долната челюст, които са подвижни.

Костите не функционират отделно, а са свързани и образуват стави. Колянната става е най-голямата в целия скелет. Ставите са покрити с гладък пласт, наречен хрущял, който е обвит с тънка мембрана с течност. Тя намалява триенето на костите по време на движение. Освен със стави, костите са свързани помежду си и със здрави и еластични връзки, наречени сухожилия.

Най-външната част на костите е много здрава и плътна, единственото по-твърдо вещество в човешкия организъм е емайлът на зъбите. Вътрешната част наподобява структурата на гъба и е по-лека и гъвкава. В ядрото на костите се намира костният мозък, който играе съществена роля в образуването на клетките на кръвта. За постигане на максимална здравина на костта костното вещество се отлага по силовите линии на натиска и разтягането. Ако се промени натоварването и под влияние на редица фактори може да се промени архитектурата на костите. Структурата на костите на възрастен човек обикновено включва 16% мазнини, 22% калциеви соли, 50% вода и 12% белтъци.  Механичните свойства на костта се определят от съдържанието на колаген, който придава здравина, както и от калциевите соли, от които зависи твърдостта. С възрастта съдържанието на калций намалява за сметка на съдържанието на органични вещества.

Източник на снимки – body.dechica.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *