Красота и промени по време на бременност

Препоръчваме ви:

Всяка бъдеща майка, с напредване на бременността, забелязва колко бързо се променя нейното тяло. Ненапразно казват, че бременните ‘греят’. Повишаването на притока на кръв и бушуващите хормони са отговорни за добрите и лошите промени на тялото. Повечето майки са подготвени за повишаване на килограмите, за подуване на краката и ръцете, за блестящата кожа, но с изненада откриват други промени, които се случват. Вижте някои от тях и на какво се дължат.

Стрии

Трудно ще намерите бременна жена, която не е загрижена за стриите и за състоянието на кожата си по време на бременността. Те обикновено се появяват в области, които бързо се разтягат – корем, гърди и бедра. Кожата има определена степен, до която може да се разтяга, а ако тази степен се превиши, остават белези от накъсване на еластичните нишки колаген в дермата. Доколко може да се разтяга кожата зависи от вашите гени, така че се консултирайте с майка си относно протичането на нейната бременност. Докторите съветват да се наддава на килограми бавно, особено в края на бременността, като вие можете да въздействате върху това само чрез храненето си. И въпреки че има много кремове против стрии, няма доказателства, че те работят. Мажете редовно кожата с масло от бадем или жожоба, за да заложите на превенцията, тъй като съществуващите стрии могат да се премахнат само с лазерно лечение.

Разширени вени

В резултат от повишаването на кръвния поток могат да се появяват малки разширени вени на краката, а понякога по лицето, които се разклоняват и стават видими. Разширените вени могат да се влошат, ако се налага да стоите прави за повече време, особено в края на третия триместър. Когато сядате се опитайте да вдигнете краката нависоко. Ако разширените вени не изчезнат след раждането, дерматолог може да ги премахнете чрез инжекции.

Гъста и лъскава коса

По време на бременността ще забележите, че вашата коса е по-лъскава и излъчва здраве. ‘Виновници’ за това са хормоналните промени, пренаталните витамини и по-добрият здравословен режим, който спазвате. За съжаление състоянието на вашата коса ще се върне в началния си вид след приключване на бременността.

Мелазма

Бушуващите хормони във вашето тяло предизвикват появата на кафяви петна, които обикновено са разположени по челото, бузите и брадичката. Когато излизате навън и има силно слънце, използвайте слънцезащитен продукт с фактор най-малко 15. Ако искате да прикриете петната, използвайте обичайните козметични продукти. Обичайно след края на бременността петната изчезват, но ако се задържат, консултирайте се с дерматолог.

Окосмяване

Да има гъста коса е желание на всяка жена, но когато окосмението е по тялото, ситуацията не е толкова приятна. Същите хормони, които са отговорни за вашата буйна коса, са отговорни за растежа на космите в области на тялото, като корем, гърди, лице и гръб. Добрата новина е, че растежът трябва да намалее до пет – шест месеца след раждането и в крайна сметка да се върне в нормални граници. Това не значи да се примирите с окосмяването, но използвайте безопасни методи за обезкосмяване, например бръснач и кола маска.

Акне

За някои жени проблемът с акнето се редуцира през тези месеци, но други разбират за този проблем именно по време на бременността. Можете да използвате козметични продукти за премахване на пъпките, но трябва да се консултирате с дерматолог и прочетете внимателно какво е съдържанието им. Има съставки, за които няма информация дали вредят на плода, затова се консултирайте с лекар. Използвайте козметика, която е предназначена за бременни жени.

Мек фибром

Хормоните на бременността повишават производството на кожни клетки, причинявайки малки кожни образувания в областта на шията, под мишниците или под линията на сутиена. Така наречените образувания мек фибром могат да се образуват в зони, в които кожата се трие с дрехите. Те са безвредни и ако не ви харесват, след раждането можете да ги премахнете чрез консултация с дерматолог.

Линеа нигра

Ако забележите мистериозна тъмна линия по корема, не се притеснявайте, това се случва на 75 %  от бременните жени. Нарастването на хормоните стимулира производството на пигмента меланин, което води до хиперпигментация. Поради тази причина ареолите на вашите гърди потъмняват по време на бременността. В повечето случаи тази тъмна линия изчезва след бременността, но ако не изчезне можете да използвате избеляващи кремове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *