Лопуш срещу главоболие и бронхит

Препоръчваме ви:

Лопушът, Petasites, е многогодишно тревисто двудомно растение, което не трябва да се бърка с лапада и репея. То расте по канавките и бреговете на реките и ручеите. Среща се предимно в Централна и Южна Европа, до надморска височина около 1000 метра. Известно е още под името чобанка, репух и овчарка. С лечебни цели се използват корените и листата на билката, но заради токсичността й дозите са минимални.

В билката се съдържат сапонони, холин, инулин, смоли, органични киселини, пектинови вещества. Тя е богата на сесквитерпеновите лактони петазалид А и В и дехидрокостуслактон и сесквитерпени.

Чобанката е много популярна в българската народна медицина, където тя се препоръчва за лечение на различни видове кашлици и на заболявания на дихателните пътища, като бронхити, магарешка кашлица и бронхиална астма. Растението има от една страна противокашлично действие, а от друга успокоява раздразнените лигавици. То има спазмолитично, диуретично, антиастматично, потогонно, противовъзпалително и омекчително действие. Билката е известна с действието си срещу главоболие, като ако пиете отвара от нея редовно, можете да редуцирате честотата и продължителността на мигрената. Корените на билката се употребяват за лечение при симптоми на малокръвие, епилепсия, липса на апетит, тежест в стомаха и метеоризъм. Външно листата на билката могат да се използват при изкълчвания, навяхвания, рани, изгаряния и циреи. Тя спомага за по-бързото затваряне и заздравяване на раните. Чаят, който се приготвя от билката, предизвика изпотяване и затова може да се консумира при задух и треска. Много добре е изучено спазмолитичното действие на билката. Според специалисти то се дължи на съдържащия се в нея петазолид и неговите производни. Проведен е експеримент, който доказва това действие в отделен сегмент от тънкото черво и спазми, които са предизвикани с барирев дихлорид, ацетилхолин и хистмин. По същия начин експериментално е доказано и нейното противосъсирващо действие.

Специалистите съветват чобанката да се пие 2 пъти дневно. Задължително преди употреба трябва да се направи консултация със специалист, тъй като билката е токсична и затова трябва да се определи точната доза за прием. Билката е забранена за консумация от бременните жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *