Магданоз за вкусна храна и срещу лунички

Магданозът, Petroselinum crispum и Petroselinum neapolitanum, или Petroselinum latifolium, е зелено двугодишно растение, което се използва като подправка и като средство за лечение в много направления. За родина на магданоза се смята Средиземноморието, където все още може да се види в диво състояние. Съществуват много разновидности на магданоза, но два вида са най-популярни. Единият има къдрава визия, а другият е с плоски листа.

В магданоза се съдържа кумарин, етерично масло, захар, слуз и растителни масла. Богат е на витамини A, K, C, B1, B2, PP и К. В 30 грама свежи листа се съдържа дневната доза витамин С. В състава на корените има въглехидрати, белтъчини, вода и минерални соли, главно фосфорни и железни. Плодовете на магданоза съдържат 20% тлъсто месо, от 2 до 7 процента етерично масло, фурокумарина бергаптен и флавона апигенин. Основните съставки на етеричното масло са миристицин и апиол. Съдържа още фолиева киселина и немалки количества от други минерали и витамини, и същевременно е нискокалоричен.

Магданозът повишава тонуса на мускулатурата, облекчава уринирането при хора с хипертрофия на простата и възбужда апетита. Използва се при отоци от сърдечен произход, за нормализиране на менструалния цикъл, при различни заболявания на отделителната система. В народната медицина се използва при възпаление и пясък в бъбреците, при проблеми със стомаха. Под формата на лапи подправката може да се прилага външно за почистване на петна и лунички от лицето. Магданозена настойка може да се използва от кърмачките с втвърдени млечни жлези, под формата на компреси. Външно се използва като маска за мазна кожа. Под формата на запарка магданозът се консумира срещу импотентност и различни заболявания на половата система. Компресът от листа има обезболяващо и противовъзпалително действие. Зеленото растение е полезно за сърцето заради съдържащата се в него фолиева киселина, която стимулира дейността на сърдечно-съдовата система. Редовната му консумация понижава кръвното налягане и предпазва от заболявания.

Много е полезен прясно изстисканият сок от магданоз. Той има силно действие и затова не трябва да се пият повече от 40 мл наведнъж. Затова най-добре е да се смесва с друг зеленчуков сок като например сок от моркови. Съдържащите се в него елементи способстват за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Нормализира функциите на щитовидната и надбъбречната жлеза. Облекчава болката от ужилване от насекомо. Ефективен е срещу болести на зрителния нерв и очите. В комбинация със сок от цвекло се използва срещу менструални спазми, а ако се консумира редовно може да ги премахне напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *