Медицината провокира все повече етични въпроси.

Медицината вече е в състояние да определя пола, но възникват все повече етични въпроси.В Института по генетика и изкуствено оплождане във Вирджиния завършват клиничните изпитания на метода за контрол над пола на бъдещото дете MicroSort. Чрез реклама по радиото, вестниците и списанията под мотото ”Искате ли да изберете пола на вашето бъдещо дете?” клиниката е набрала стотици доброволци и вече са родени повече от 400 бебета.

Много съпружески двойки прибягват към по-стария технологичен метод за сортиране на спермата подобно на метода на Ериксон, който е предлаган в повече от 20 клиники в САЩ. Днес най-провокационен е методът PGD – много клиники предлагат тази процедура като допълнителна възможност за двойките, които са преминали през някакво лечение, а само малка част от тях предлагат този метод на здравите двойки.

Възможността да се избере пола на бъдещото дете се струва на много двойки привлекателна и много благодарни семейства буквално прославят прогреса, но възникват и редица етични въпроси за това, дали науката не прекрачва през граница, която не трябва да се преминава. Дори сред специалистите няма единно мнение за това, допустимо ли е да се контролира полът на бъдещото дете.

Ако съпрузите могат да си поръчват момче или момиче, каква ще бъде следващата стъпка на съвременната репродуктивна медицина, питат по-консервативно настроените Цветът на очите? Ръстът? Интелектът? Изборът на пол няма ли да се превърне в нова форма на дискриминация по признак на пола?

За разлика от САЩ, в повечето европейски страни изборът на пола вече е забранен.

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *