Митове за сексуалното здраве

В момента интернет се е превърнал във водещ ресурс, от който всеки черпи информация за всичко под слънцето, от качеството на известна напитка до въздействието на телевизора върху тялото. Често информацията, която се намира, може да е неправилна и дори потенциално опасна, затова трябва да се проверяват много източници. Ето няколко сексуални мита, които заблуждават хората.

Душ-промивките на вагината са полезни за нейното здраве
Женската вагина има собствена система, с помощта на която се самопочиства и не се нуждае от външна намеса. Ако не е предписано от лекар и няма възпаление, промиването е вредно. То може да разстрои деликатния баланс във вагиналната област и състоянието на микрофлората, което да доведе до възникването на инфекции в матката, яйчниците и маточните тръби.

Тоалетните чинии са носител на болести предавани по полов път
От една страна е невъзможно носителят на инфекцията да оцелее толкова дълго време извън човешкото тяло, за да зарази друг човек от повърхността на тоалетната чиния. А от друга страна полово-предаваните болести и инфекции не могат да се предадат с урината.

Противозачатъчните хапчета водят до увеличаване на теглото
Проведени са многократни клинични изследвания, които да проверят истинността на това твърдение. Резултатите от проведените изследвания не показват пряка връзка между наддаването на тегло и оралните контрацептиви.

От първия път не се забременява
Доказано е много отдавна, че вероятността за забременяване от първия път е също толкова висока, колкото всеки друг път в сексуалното общуване на жената.

Девойките не могат да използват спирала за контролиране на бременността
Спиралата е удобна форма за превенция на забременяване, тъй като не изисква да се пият хапчета и след като се постави, тя може да предпазва за дълъг период. Освен това опасността от нежелана бременност, която се отчита за всяко противозачатъчно средство, е значително по-малка. Макар че се смята, че спиралата гарантира еднаква безопасност за подрастващи и за възрастни жени, трябва да се консултирате с лекар за рисковете и предимствата.

Шансовете за забременяване по време на цикъл са нулеви
Въпреки че вероятността да се забременее по време на цикъл са малки, не трябва да изключвате такава възможност. За жени, които има по-дълъг цикъл, менструацията може да се припокрива с началото на овулацията, което значи, че съществува вероятност за забременяване.

Приемането на спешен контрацептив предотвратява бременността
И този мит не е верен. Спешните контрацептиви не са предназначени, за да предизвикат аборт, затова се взимат в рамките на до три дена след опасен секс. Ако сте взели такова хапче твърде късно, след като вече сте бременна, то няма да може да спре бременността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *