Мозъчната стимулация или как да постигнем върхови постижения в спорта, обучението и професионалната кариера

Макар и доста непозната за България мозъчната стимулация се оказва един твърде ефективен метод, който помага за по-бързото възстановяване от напрегнатото ежедневие и неговите последици – депресия, страх, тревожни разстройства, безсъние, главоболие, високо кръвно налягане, нежелание за започване на нови неща; значително подобрява концентрацията на вниманието, паметта и творческото въображение; и не на последно място – постигане на върхови постижения в спорта, обучението и професионалната кариера.

Не безизвестен факт е,  че Деми Мур, Бърт Рейнолдс, Патрик Суейзи, Куинси Джоунс (продуцент на албума “Thriller” на Майкъл Джаксън), Брад Грич (световен шампион по сърф) и много други известни личности се радват на позитивния ефект, който мозъчната стимулация има върху творчеството и релаксацията им.

При мозъчната стимулация се използват напълно физиологични стимули като звук и светлина, които по естествен начин подпомагат дейността на мозъка.  

Как се постига всичко това?

Здравият мозък извършва множество важни функции едновременно , произвеждайки най-разнообразни честоти на мозъчните вълни. При днешния напрегнат начин на живот, нашите мозъци произвеждат твърде много активност в диапазона на бета честотите. По-високите нива на бета вълните се свързват със състояния като тревожност, страх, паника, при които организмът увеличава отделянето на стресови хормони.

От друга страна, по време на релаксация и покой, нашият мозък произвежда Алфа вълни, , когато сме в състояние на творчество, фантазии , прозрения и подобрено функциониране на паметта, тогава се появяват и Тета вълни.

Огромният стрес, под който сме подложени постоянно води до дисбалансиране на мозъчните вълни. За да върнат това равновесие, много хора търсят по-релаксиращи занимания. Увеличаването на алфа или тета дейността на мозъка може да стане чрез медитация , аеробни упражнения , биофидбек тренинг или аудио-визулано увличане на мозъчните вълни – мозъчна стимулация.

За съжаление обаче, алкохолът, наркотиците и опиатите също са един лесен и бърз вариант за отпускане след тежкия ден и не малко хора злоупотребяват с тях.

В чужбина, има множество научни публикации, свързани с употребата на светлинни и звукови устройства (мозъчна стимулация) за лечение или значително облекчаване на различни страдания.

Ето къде можем да търсим приложение на мозъчната стимулация:

Нови когнитивни стратегии ( начини за учене )  – мозъчната стимулация има доказана роля в развитието на творчеството , креативността и подобряването на интелекта, тъй като тя стимулира по-висока степен на съгласуваност между лявото и дясното полукълбо на мозъка. Това е от голяма полза за актъорите , професионалните спортисти, учени, изобретатели и бизнесмени.

           » Подобряване на концентрацията, възприятията, паметта
           » Увеличаване кръвоснабдяването на мозъка

Релаксация, възстановяване и управление на стреса :

           » Възстановяване след тежък ден 

           » Повишаване издръжливостта на стрес

           » Преодоляване на умора и хронична умора 

Сън

           » Преодоляване на безсънието и проблемите със съня

           » Насърчаване постигането на здрав и възстановителен дълбок сън

Подкрепа на терапията при :

           » Стрес, депресия и тревожни разстройства

           » Синдром на хиперактивност и дефицит на внимание

           » Симптоми на старческа деменция

           » Хронични болки ( особено Фибромиалгия )

           » Високо кръвно налягане

           » При възстановяване от зависимости и прекомерна употреба на болкоуспокояващи лекарства

           » Главоболие и мигрени      

Както стана ясно от всичко изброено по-горе, мозъчната стимулация може значително да повлияе върху много аспекти от вашия живот. Възползвайте се от максималния капацитет на вашия мозък и направете живота си по-качествен, по-лесен, направлявайте вашата физиология и психика към по-добро и не се оставяйте вихърът на всекидневието да ви управлява. Управлявайте живота си сами.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Прилага новата методика на мозъчна стимулация. За повече информация може да посетите – www.vitasportmedika.com

Email: info@vitasportmedika.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *