Няколко здравословни ползи от червения чай

Ползите за здравето от червения чай включват употребата му като лек за главоболие, безсъние, астма, екзема, костна слабост, хипертония, алергии, процеси на бързо стареене. Не съдържа кофеин и е с ниско съдържание на танини. Червеният чай се добива от растението Aspalathus linearis, което се среща в Южна Африка. Богат е на много минерали, като желязо, цинк, калий, мед, манган, калций, магнезий, алфа-хидрокси киселини. Съдържа още антиоксиданти, като аспалатин и нофофангин, както и фенолни съединения.

Полифенолите имат протививъзпалителни, антивирусни и антимутагенни свойства. Те са антиоксиданти и действат като износителни на свободните радикали в тялото.  Аспалатинът и нофофагинът стимулират имунната система и предпазват тялото от различни заболявания и състояния. намалява облекчава симптомите на стрес, нервно напрежение и хипертоничните състояния. Той не само облекчава дихателните състояния, но и намалява кръвното налягане.

Кости – червеният чай е богат на калций, манган и флуорни минерали, които спомагат за поддържането на добра костна структура и по-силни зъби. Намалява шансовете за развитие на болести, като артрит, остеопороза и хронична ставна болка.

Сърдечно-съдови заболявания – Кверцетинът, също срещан в червения чай, е друг мощен антиоксидант, който е свързан с предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Той насърчава повишаването на добрия холестерол и намаляването на лошия холестерол.

Здравето на бебето – червеният чай може да е полезен за малки деца, които имат колики или страдат от болки в стомаха.

Диабет – Аспалатин е един от редките антиоксиданти, които се срещат в червения чай и има редица уникални качества. Той може да помогне за балансирането на кръвната захар, да се подобри инсулиновата резистентност и усвояването на глюкозата от мускулите, както и да повиши инсулиновата секреция от панкреаса. Всичко това е идеална защита срещу развиване на Диабет тип 2.

Кожа – съдържанието на алфа-хидрокси киселини и цинк, са ползотворни за състоянието на кожата. Особено подходящ при акне, пълпки, слънчеви изгаряния, намаляването на бръчките и стареенето.

Камъни в бъбреците – Хората с проблеми с бъбречни камъни могат спокойно да пият червен чай, тъй като в него не се съдържа оксалова киселина.

Антиспазматични свойства – облекчава тежките коремни болки. Това се дължи основно на активирането на калиевите йони в организма, без да се противодейства на калция. Заедно с това, намалява наличието на хиперактивност в стомашно-чревния тракт, предотвратявайки развитието на диария.

Алергии – в много части на Южна Африка, червеният чай се използва като ефективен способ за лечение на алергии, като екземи, сенна хрема и бронхит, свързан с алергии. Противовъзпалителните свойства го правят подходящ и при наличие на астма.

Преждевременно стареене – антиоксидантите в червения чай забавят процеса на стареене и засилва имунната система. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали, които увреждат кожата, косата, костите и другите органи и ги премахват от организма.

Червеният чай е отличен за утоляване на жаждата и охлаждане, подходящ е за активни хора, като активни спортисти, хиперактивни деца, често пътуващи хора. Освен това съдържанието на накои редки хранителни вещества, като Кверцетин и Биофлавоноиди, го правят изключително ценен за проблеми с кръвообращението и спирането на кръвоизливи в тялото.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *