Облепихата, витаминен коктейл от природата

Препоръчваме ви:


Облепихата е храстовидно медоносно растение, което вирее на влажни места в Средна и Северна Европа, както и в Сибир. У нас растението е известно с името ракитник. Листата й са тесни, сиво-бели на цвят. Растението притежава дребни цветове и сочни оранжеви плодове, които се използват за изработка на сладка, сиропи, отвари, масло и настойки. Лечителските свойства на растението са известни още от древността, когато в Древна Гърция са я ползвали за лечение на воините. В Сибир и Монголия се срещат форми на облепиха, които понасят температури до -40 – 50ºС.

В плодовете на облепихата се съдържат мастни и органични киселини, дъбилни вещества, витамини от групи С, В и D, фолиева киселина, сребро, желязо, бор, каротин, калий и калций, флавоноиди, азотни съединения. Тя съдържа повече от сто необходими за организма вещества, притежава противовъзпалително и биостимулиращо действие. Органичните киселини участват в об­мяната на веществата, а редовната употреба на облепиха може да предотврати много сърдечно-съдови заболявания и да подейства профилактично.

Настойката от кората на облепихата, отварата от семената и маслото се използват за лечение на различни заболявания – заздравяване на рани, лечение на кожни проблеми, стомашни язви, както и за повишаване на физическата активност. Екстрактът от облепиха омекотява кожата и повишава нейната еластичност, а масло от облепиха се използва за лечение на рани от изгаряне и слънчеви увреждания. Сок от ябълки, моркови и облепиха се препоръчва за възстановяване на физическите и умствени сили. Облепихата е особено полезна за подобряване обмяната на веществата и срещу авитаминоза, в комбинация с шипка, черна боровинка и мед. Екстракт от облепиха се използва още за лечение на безплодие, хипертония, намален имунитет, като най-полезно е да се консумира във вид на сок. Облепихата може да се употребява за инхалации за лечение на възпаленията на горните дихателни пътища.

Сокът от облепиха спомага за подобрение на химическия състав на кръвта, освен това влияе благотворно на нервната система. Има обаче заболявания, за които облепихата не е препоръчителна. Хората с остри проблеми със стомашно-чревния тракт е добре да се консултират с лекар. Не трябва да консумират облепиха болните с остър холецестит и повишена киселинност на стомашния сок. Заради високото съдържание на витамин С и неговия леко възбуждащ ефект, консумацията трябва да се избягва вечер.

Плодовете от облепиха могат да се съхраняват дълго, ако ги поръсите със захар в равни части. Бурканите трябва да се съхраняват на тъмно, в противен случай витамините се разрушават под въздействие на дневната светлина. Облепихата може да се използва и в козметиката – тя тонизира и подобрява еластичността на кожата, не дразни и е подходяща за всеки тип кожа. Сухата кожа се влияе много добре от облепиховото масло, а ноктите заздравяват, ако редовно ги мажете с маслото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *