От полунощ до Коледа – телесен и духовен пост

На днешния 14 ноември православната църква чества и деня на Св. апостол Филип, един от 12-те апостоли. Имен ден празнуват всички с името Филип, Филипа, Фильо и Филка.

 

 

 

Днес са Коледни Заговезни – последният ден, в който може да се яде месо, преди началото на дългите Коледни (или Рождественски) пости.

Постите продъжават 40 дни – от полунощ на 14 ноември до 24 декември – Бъдни вечер.

Периодът се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата (Великденските пости), и се спазва от всички православни християни.

Постещите може да консумират олио и вино във всички дни с изключение на сряда и петък.

Не се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал, с изключение на безгръбначните – охлюви, миди, октоподи и др., които се смятат за постни храни.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и червено вино.

Изключение от Коледните пости се прави за

децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

Венчавките също са забранени от днес до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Според църквата обаче "пост телесен без пост духовен" не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове.

Без молитва и покаяние, изповед и вземане на причастие, то се превръща просто в диета.

"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?", пита св. Анастасий Велики.

Основната цел на поста е като потискаме страстите

и желанията на плътта, да възстановим нарушената хармония в душата. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си прегрешения и да търси опрощение, съветват духовниците.

Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на Коледните пости да не се яде месо само в петъчните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *