Панкреатит

Панкреатитът е възпалително заболяване на панкреаса, което възниква като резултат от разрушаването на паренхимна на жлезата от ензимите, които отделя. Годишно в САЩ се описват 50 000- 80 000 случая на панкреатит. Има две форми на болестта, остра и хронична. При първата възпалението протича в рамките на няколко дни и в повечето случаи завършва с пълно излекуване. Хроничният панкреатит се описва с повторно възпаление, което е много по-сериозно, защото показва, че може да се получат трайно увреждания на панкреаса.

Основните причини за заболяването са дългогодишният прием на алкохол и жлъчнокаменна болест. Втората причина се дължи на факта, че образуваните в жлъчката камъни могат да запушат панкреасния канал и да попречат на панкреасния сок да се оттече към дванадесетопръстника. По този начин този сок се задържа в панкреаса и жлезата се уврежда заради съдържащите се в него храносмилателни ензими. Други възможни причини за заболяването са прием на лекарства, вродени аномалии на жлъчните пътища и панкреаса, травми в областта на корема и някои наследствени заболявания.

Острата форма на заболяването настъпва изведнъж и има тежко протичане. Регистрира се болка в горната част на корема. При хроничната се наблюдава по-слаба болка, която може да бъде постоянна или на пристъпи, загуба на тегло и апетит, гадене, повръщане и ниско кръвно налягане. В повечето случаи болката се проявява след консумация на алкохол или мазни храни.

Диагностицирането на заболяването започва с пълен преглед, за да се потърсят типичните за него симптоми. При съмнения за остра форма се изследва един от храносмилателните ензими на панкреаса, който е наречен амилаза, с изследване на кръвта. Това изследване може да покаже промяна в броя на белите и червените кръвни клетки, които сигнализират за възпаление или за анемия. Физическите промени на самия панкреас се отчитат със скенер. Ехографското и компютърно-томографското изследване могат да покажат дали има абцеси, псевдокисти, калцификати, структурни физически промени на панкреаса. При диагностицирането на хроничния панкреатит се извършва ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография, която представлява операция, при която се въвежда през устата до стомаха тръба, по която се инжектира контрастна материя в черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур. Това изследва дава точна и пълна информация за разпространението на заболяването, неговата тежест и какви са уврежданията.

Ако е установена остра форма на заболяването, лечението протича в болница, като на пациента се вливат антибиотици, болкоуспокояващи и глюкозо-солеви разтвори. Пациентът не трябва да приема храна през устата, тъй като тя активира панкреаса и той не може да се възстанови. При хроничния панкреатит лечението е индивидуално и под лекарски контрол. Пациентът трябва да промени храненето си. Той трябва да се храни редовно и на често, като консумира малки количества храна. Ограничението на храненето включва редуцирането на мазнини, пържени храни и подправки. По преценка на наблюдаващия лекар към диетата могат да се изпишат болкоуспокояващи лекарства и панкреатични ферментни препарати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *