Понякога памукът е враг на кожата

Памукът може да бъде вреден за кожата, твърдят експерти, които подкрепят мнението на американския дерматолог Денис Грос. Според него памучното спално бельо е вредно за тези части от кожата, които са в допир с него, т.е. най-вече за кожата на лицето.

Според дерматолога, използването на памучно спалноа бельо води до различни негативни последствия: “Да се спи върху памук, означава да се създават преждевременни бръчки и да се състарява кожата”.
Ученият обяснява това по следния начин: по време на сън човекът създава налягане върху възглавницата и по този начин травмира кожата. А ако калъфката е памучна, това задълбочава проблемът, тъй като се извършва триене между повърхността на възглавницата и кожата на лицето.

Стареенето на кожата възниква и поради загубата на колаген, който по време на сън се попива от памучната калъфка.

Някои експерти смятат, че негативните ефекти на памука върху кожата на лицето са незначителни в сравнение с вредата от тютюнопушенето или продължителното пребиваване на слънце. Това несъмнено е така, но днес, когато много хора са загрижени за своето здраве, дори малко значителните фактори придобиват голямо значение, особено когато става дума за съня, коментира Би Би Си.

Човек прекарва в леглото около 1/3 от живота си и затова е разумно той да се погрижи за своя отдих, в това число разбира се и за спалното си бельо.

Денис Грос препоръчва да се използват копринени чаршафи и калъфки, тъй като коприната попива по-слабо течностите, а това означава, че кожата ще остава по-влажна по време на сън.

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *