Рубеола

Рубеолата е остра инфекциозна болест, която се дължи на вирус. Вирусът може да навлезе в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите, а при заболяване на бременни жени, по кръвен път се заразява ембрионът и причинява необратими увреждания на плода. Най-силно засегнати са децата на възраст от 5 до 9 години.

Единственият източник на заразата е човекът. Болестта се разпространява по въздушно-капков път. Инкубационният период е между 12 и 24 дни. В началото симптомите са общо неразположение, леко повишена температура, хрема, главоболие и суха кашлица. Сигурен показателен признак за болестта е увеличението на лимфните възли, като най-често това са тилните и задушните зони. Големината им е колкото грахово зърно. В повечето случаи увеличаването в зоната на възлите не се забелязва и затова за начало се смята появата на кожния обрив. Той е с розов цвят и започва от лицето и шията като за няколко часа се разпространява по крайниците и гърба. При възрастните болестта протича по-тежко и с усложнения. Има случаи, в които тя може да протече незабележимо, без никакви симптоми.

В съответствие със съвременната имунизационна практика в България се прилага двукратна схема на имунизация. На 13-месечна възраст се поставя триваксината – Морбили-Паротит-Рубеола, и отново на 12-годишна възраст. Диагнозата се осъществява въз основа на лекарски преглед. По време на прегледа се установяват характеристики на заболяването, начин на поява и давност. Лекарят извършва внимателен физически преглед на тялото за наличине на белези на възпаление на околоушните и тилните възли, наличие на обриви и техните характеристики. Важно е да се предостави информация на лекуващия лекар за контакти със заразени хора, а също история на направени имунизации. Ако прецени, лекарят може да назначи допълнителни изследвания, обикновено на кръв и урина.

При тази болест се лекуват симптомите, а не се атакува причинителя на заболяването. Засега не е открито лекарствено средство, което да лекува рубеолата и да унищожава вируса. Тези хора, които са болни, трябва да намалят максимално контактите с други хора. Болестта не се лекува с антибиотици. Обикновено лечението се провежда в домашни условия и се спазват определени мерки като пиене на много течности, спазване на режим, пълноценно хранене. При висока температура се дават антипиретици. Ако боледуващият е дете, трябва да се избягва прилагането на лекарства, които съдържат аспирин, защото може да се породи риск от развитие на т.нар. синдром на Рей. Децата, които боледуват от рубеола не трябва да посещатават училище или детска градина поне 7 дни след поява на първите симптоми. Бременните трябва да са особено внимателни да не се заразят, тъй като вирусната инфекция може да увреди бебето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *