Съвети за храненето, които могат да са вредни

Препоръчваме ви:

С толкова много информация покрай нас е напълно нормално да се объркаме от противоречиви проучвания, които ту твърдят, че една храна е полезна, ту я отричат. Можете да прочетете различни съвети за отслабване, някои в основата си твърде опасни. Статистиките обаче сочат, че много от заблудите за храната са толкова разпространени, че трудно могат да се премахнат и да се заменят с по-здравословни представи. Вижте някои от тях.

Мит 1: Броенето на всяка калория е най-добрият начин за отслабване

Калорийната хипотеза, която се основава на твърденията, че ако ядете повече, отколкото изгаряте ще напълнеете, а ако ядете по-малко, отколкото изгаряте ще бъдете слаби, не е действителност вярна. Всички познаваме хора, които ядат много и са много слаби. Твърденията в калорийната хипотеза се базират на това, че организмът на хората се представя като обикновена термодинамична машина. За машината се знае колко енергия е необходима за извършването на определена работа. Но всъщност човешкият организъм е много сложен биологичен механизъм, който не работи в синхрон със законите на термодинамиката. Стремете се да се храните с органични растителни храни. Избягвайте полуготовите фабрикати и храни, които съдържат много захар и подсладители.

Мит 2: Млякото е полезно

От години млечната индустрия налага твърдението, че млякото е много полезно за организма. Наложени са много заблуди, че млякото помага за предотвратяване на остеопорозата, за изграждането на здрави кости и зъби, защото то е най-добър източник на калций и витамин D. Природата ни показва ежедневно как трябва да се храним здравословно. При бозайниците майките произвеждат мляко, с което изхранват малките през първите няколко месеца или години от техния живот. И след това престават на произвеждат мляко. Човешките бебета също пият майчино мляко през първите няколко месеца от своя живот, но много деца продължават да пият краве мляко след това, а то е предназначено за телета, а не за хора. В природата след като кравата спре да произвежда кърма, телето се отбива и започва да яде храна за възрастни животни. Млякото съдържа две съставки, които са трудни за обработване от човешкия организъм, това са лактоза и казеин. Освен това млякото съдържа хормони, които могат да създадат проблеми на някои хора. Лактозата може да причини подуване, газове и дискомфорт. Сравнително безвредни са киселото мляко и изварата, особено ако са от козе мляко, тъй като съставките в тях са частично преработени в процеса на производство.

Мит 3: Закуската е най-важното хранене

Да започнете деня с обилна закуска е много погрешно. Сутринта е времето, в което организмът има възможност да се изчисти от отрови, тъй като през нощта е усвоявал храната. Обилното хранене фокусира организмът върху смилането на тази храна. Така още от сутринта ще започнете да се чувствате изморени. За да не изпаднете в такава ситуация, започнете деня с някаква лека храна. Скоро ще усетите разликата, ще се почувствате енергични.

Мит 4: Храненето през малки интервали е най-добрият начин за подържане на теглото

Ако се храните начесто и постоянно дъвчете някаква храна, това означава, че организмът няма време да усвои напълно храната, която консумирате и храносмилателният тракт работи непрекъснато работи. Това означава, че той непрекъснато се нуждае от огромно количество енергия и всъщност така се ускорява процесът на стареене на тялото. И все пак, ако много огладнеете, направете си една лека закуска между обяд и вечеря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *