Силви Вартан направи дарение на русенската болница

Родената в България международна звезда, която е актриса и певица, след толкова години не е забравила родината си. Макар българска само по баба, след като баща й е роден в семейството на арменец и българска във Франция, той започва работа в България и тя е родена  тук.

Нейната асоциация дарява цели 50 хиляди евро за най-малките в Русе, а именно новородените бебенца.

Модерната техника е дарена а неонатологичното отделение в болницата на Русе. Дарени са два апарата.

Едното е ултравиолетов инкубатор за лечение на жълтеница, а другият е камера за стерилен ламинарен поток за най-малките и крехки пациенти.

Неонаталната жълтеница се появява, щом майката и плодът имат различен резус фактор, това е протеин, който се намира в клетъчната мембрана на червените кръвни клетки в кръвта.  Двата гена на резус системата са в хромозома 1, може да има резус положителен резус отрицателен. Друга причина за жълтеницата при новородените е недоразвитият черен дроб.  Не всяко бебе има еднаква степен на жълтеница, но има част от тях, която имат нужда от фото терапия с цел да не се стигне до смяна на кръвта.

Сегашната лампа за лечение на туберкулозни болни бебета е имало, също дарена от фондацията на Силви Вартан преди цели 20 години. Преди се е налагало да правят по 6 обменни кръвопрелития на ден. Всяко от тях продължавало 3 или 4 часа, с новата лампа ще се правят тази интервенция най-много веднъж на година.

С камерата за стерилен поток ще се стрерилизането на всички разтвори и предотвратя инфекции.

В крайдунавския град  дойде Теофана Теохарова – представел на асоциацията „Силви Вартан за България”, както и професор Емилия Христова, която е експерт в асоциацията.

От самата асоциация обещават това да не е последното си дарение към АГ болницата, а от отделението по неонатология благодариха със специлано писмо на международно известната звезда с българки корени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *