Синап срещу белодробни болести и ревматизъм

Препоръчваме ви:

Синапът е едногодишно тревисто растение, което се среща в цяла Европа. Още преди две хиляди години гръцкият лекар Диоскурид е знаел как се приготвят пластири от синап, които се използват за лечение на гръдни натрупвания. Тази практика се използва и в наши дни. Антисептичните свойства на синапа са били оценени от хирурзите много време преди Пастьор да открие, че микробите причиняват инфекции и заболявания, като са използвали синап за почистване на рани. Въпреки че по време на Първата световна война синапът е използван, като смъртоносно оръжие чрез смъртоносния горчичен газ, неговите лечебни свойства се използват за създаване на първото успешно лекарство срещу левкемия. Днес от зрънцата на синапа се прави предимно ароматна подправка горчица. Прочетете повече за употребите на горчицата.

В синапеното семе се съдържат около 40% протеини, 20 % слузни вещества, 30% мазно масло, етерично масло, гликозиди и ензимния комплекс мирозиназа. От фармокологична гледна точка в синапеното семе се съдържа глюкозидът синигрин, който представлява калиева сол на глюкозидната мирозинова киселина и е неактивен в билката. Активизира се със заливане с хладка вода, а от водата съставката се разгражда на етерично синапено масло, глюкоза и калиев сулфат. Алилсинапеното масло  дразни силно кожата и може да предизвика изгаряне.

Основните действия, които има синапът са антиревматично, ревулзивно, тоест дразнещо силно рецепторите на кожата, хиперемично – повишава притока на кръв, антиревматично, антимикотично – срещу гъбички. То е и кардиопулмонален стимулант. Прилага се при лумбаго, ишиас и ревматизъм. Под най-разнообразни форми може да се използва при възпалителни процеси, които засягат белите дробове и горните дихателни пътища. Изпаренията могат да предизвикат дразнене и затова очите трябва да се защитят. Спортистите го използват за редуциране на болките в мускулатурата. За лечение на микози се прави вана за краката, в която се добавят няколко капки синапено масло. Срещу упорита болка в зъбите се препоръчва жабурене на устата с извлек от синап.

Синапеното семе намира приложение във вид на синапени лапи, синапена хартия и синапов спирт 2%. Лапите от брашно трябва да се прилагат с повишено внимание, тъй като от предозиране може да се получи изгаряне на кожата втора степен. Във вана, във водата на която е добавено синапено семе, трябва да се стои не повече от 20 минути. При продължителен престой на синапената лапа може да се получи изгаряне на кожата. Синапът не трябва да се прилага при деца до шестгодишна възраст. За хора със стомашно-чревни язви или възпалителни бъбречни заболявания билката е противопоказна.

One thought on “Синап срещу белодробни болести и ревматизъм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *