Сок от цвекло срещу деменция, инфаркт и инсулт

Сокът от цвекло помага на хората да тренират по-дълго, сваля кръвното налягане и допринася за предпазване от деменция, инфаркт и инсулт, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от британско и американско проучвания.

Изследователите са установили, че всекидневна доза сок от сурово цвекло дава възможност на хората да тренират с до 16 процента по-дълго от обичайното. Специалистите са открили и кое е най-подходящото време за прием на полезната течност.

За целта изследователите са давали на участниците в проучването да пият по една, две или четири дози от по 70 милилитра сок от цвекло. Оказало се, че най-благоприятен ефект оказват две дози, приети два часа и половина преди тренировка.

„Сокът от цвекло понижава количеството на кислорода, необходим за извършването на нискоинтензивна тренировка. Това помага на хората да вършат неща, които в противен случай не биха могли да направят. Течността действа и противовъзпалително, което допринася за по-бързото възстановяване на мускулите“, обяснява Кейти Лансли от изследователския екип. Резултатите от британското проучване са потвърдени и от американско изследване, разкриващо и редица други ползи от консумацията на сок от цвекло.

Авторите му от университета на Северна Каролина са установили, че течността сваля кръвното налягане и подобрява състоянието на съдовете при възрастни хора, дори и при такива със сърдечносъдови заболявания.

Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в цвеклото нитрати, които помагат на сърдечния мускул да изразходва по-малко кислород, независимо дали човек извършва физическа дейност или не. В резултат на това по-голямо количество кислород достига до други мускули. Напитката действа и съдоразширяващо, като по този начин увеличава притока на кръв към тялото и мозъка. В дългосрочен аспект този благоприятен ефект е свързан с понижен риск от инфаркт, инсулт и деменция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *