Соята, вегетарианското месо

Препоръчваме ви:

Соята, Glycine max, е едногодишно растение от семейство Бобови, което в диво състояние се среща в Източна Азия. Използва се предимно в качеството си на маслодайна култура, но също така е източник на храна за човека и фураж за домашни животни. Семената на соята имат най-често овална или продълговата форма, повече или по-малко закръглени, със светла, светложълта, тъмножълта или жълтозелена окраска и гладка повърхност. Големината на семената е сортово качество, което варира в зависимост от условията на отглеждане. Соята е топлолюбива култура и въпреки това не е сухоустойчива. Наименованието ‘соя’ произлиза от японската дума шою, която означава соев сос.

Соята е растителен продукт, който е подходящ за всички хора, които искат да се хранят здравословно. Богатото съдържание на целулоза стимулира храносмилането и очистването от токсини, лекува запека, а свойството да засища я прави полезна за хора, които искат да изваят стройна фигура. Високото съдържание на протеини са причина вегетарианците да използват соевите продукти като заместител на месото. Протеините и витамините са страхотна комбинация за хора, които активно спортуват. Бобовата култура съдържа още лецитин, омега-3 полиненаситени мастни киселини, изофлавони и фитоестрогени, които наподобяват женските хормони в човешкия организъм. Затова екстрактите от соя се използват като заместител на хормоналната терапия за жени в менопауза. Соята включва в състава си витамини В6, В9, В12, А, С, Е, Н и минерали. Соевите продукти се препоръчват за лечение на хиперлипидемия и хиперхолестеролемия, тъй като понижава нивото на общите липиди в кръвта и нивото на холестерола, при лактозна непоносимост, заради отсъствието на млечна захар, при непоносимост към глутен, диабет, алергии към белтъка в кравето мляко, констипация. Соята се използва за профилактика на много заболявания заради високото съдържание на антиоксиданти – изофлавони.

Многото витамини, в комбинация с някои елементи и аминокиселини, спомагат за съхранението на влагата на кожата, предпазват я от действието на слънцето и токсичните вещества в атмосферата. Това прави соята незаменима съставка не само в кулинарията, но също и в козметичната промишленост. Дълго време се водеха спорове дали тя е полезна или вредна за човека, тъй като е трипсин-инхибитор. Вече е доказано, че когато соевите зърна се подложат на термична обработка, топлината разрушава трипсин-инхибиторните вещества и премахват опасността за човешкия организъм. От соята се произвежда ядково мляко, а от соевото мляко се изработва соево сирене тофу. Вегетарианците заместват обикновената кайма с кайма от соя, от която се готвят разнообразни ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *