Тетанус

Тетанус е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от анаеробния микроорганизъм Clostridium tetani, който отделя екзотоксини. Той е от групата на условно-патогенните организми. Заболяването е известно още от Древността. Още през IV в.пр.н.е пръв Хипократ описва заболяването. Причинителят е изолиран за първи път през 1887 година, а 36 години по-късно е произведен анатоксин за активна имунизация. Заболяването се среща във всички страни.

Човек може да се зарази с тетанус при попадането на бактерията върху наранена лигавица или кожа. Когато раните са дълбоки и контузно разкъсни се създава подходяща среда за развитието на бактерията. След като бъде заразен организмът с бактерията има инкубационен период от няколко дни до 2 седмици. Първите симптоми на заболяването са боцкане в областта на раната и парене. Малко по-късно е налице повишаване на мускулния тонус, като то се проявява първо с трудно дъвчене и отваряне на устата. След това при напрягане на мимическите мускули се наблюдава сардоничен смях, който се характеризира със свити очи, дръпнати настрани устни и набръчкано чело. По-късно се засяга мускулатурата на гръдния кош, корема, шията и гръбнака. Появява се тонично свиване на мускулатурата на гръбнака, което от своя страна може да доведе до извиване на тялото назад. При заразяване се наблюдава и изпотяване. При средна и тежка форма е възможна появата на гърчове, а ако бъде засегната ларингеалната мускулатура е възможно страдащият да се задуши.

При поставяне на диагнозата е важно да се знае клиничната картина, която се допълва от взимането на анамнеза от предходно нараняване. Извършването на серологичен анализ и микробиологично изследване нямат особена стойност. След като бъде поставена диагнозата, заразеният бива изолиран в инфекциозно отделение. Всички дразнещи фактори се свеждат до минимум. На пациента се осигурява тишина, покой и се редуцират инвазивните процедури с цел намаляване на гърчовете. Лекуващият лекар назначава хиперимунен човешки имуноглобулин и антибиотици. По преценка на лекуващия лекар на пациента се предписват медикаменти за понижаване на мускулния тонус и такива, които предотвратяват дехидратацията и възстановяват електролитния баланс в тялото. Профилактиката на заболяването започва с поставянето на задължителна ваксина в детска възраст. Тя се нарича ДТК и имунизира организма срещу 3 болести, дифтерия, тетанус и коклюш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *