Уртикария

Копривната треска, уртикария, е едно от най-често срещаните алергични заболявания на кожата. Болестта може да засегне хора във всички възрасти, като основна причина е повишена чувствителност спрямо дразнители с разнообразни характеристики. Заболяването се отнася до алергиите само условно, тъй като мехурите не са симптом на алергия, а най-често на вътрешни проблеми в организма. Хроничната форма на копривната треска се характеризира с дълготрайни, повече от половин година, обриви върху кожата, а острата форма обривът се явява внезапно, трае няколко часа или дни, и изчезва без да оставя следи. Според някои данни една четвърт от световното население е прекарало уртикария поне веднъж в живота си. По принцип болестта възниква в по-зряла възраст, но има случаи на проявява в ранно детство и в училищна възраст.

Причини за заболяването
Уртикарията се появява, когато хистамин и други съединения се освобождават от клетки, които се намират в кожата. Хистаминът може да причини изтичане на течност от кръвоносни съдове, което води до подуване на кожата. Най-често копривната треска се причинява от алергени, основно от хранителни продукти – яйца, месо, риба, ягоди, шоколад, както и от лекарствени средства. От голямо значение за проявата на болестта е състоянието на нервната система и на вътрешните органи. Разновидностите на копривната треска се отграничават в зависимост от причините за обрива – студова уртикария, топлинна, вибрационна, слънчева, холинергична. Студовата копривна треска може да се прояви не само в студено време, а също през горещите дни, ако човек се изкъпе в студена вода или хапне сладолед. Друга причина може да е слънцето, което предизвиква малки сърбящи мехурчета. Срещат се и специалните видове копривна треска – контактната уртикария се развива от съприкосновение с веществото, от което човек е алергичен. Обикновено е достатъчно да се отстранят дразнещите вещества, за да изчезне кожната проява.

Симптоми и лечение
Заболяването започва с внезапна поява на силен сърбеж, а нерядко се появява втрисане и повишаване на температурата. Болестта се проявява с характерни обриви – уртики, които са плоско надигнати над нивото на кожата изменения, червени, силно сърбящи, често с побелял център. Те се проявяват в различни форми и размери – от няколко милиметра до няколко сантиметра, навсякъде по тялото. Ако кожните прояви се появят в устата, ларинкса и фаринкса и не се вземат навременни мерки, може да се получи задушаване. Копривната треска обикновено може бързо да промени размера си и да се движи – да изчезва от една зона и да се появява отново на друга зона, често в рамките на часове.

За лечението на копривната треска от най-голямо значение е да се открие и отстрани причината на заболяването. Първата помощ, която трябва да се окаже на болния до идването на лекаря, е да му се даде слабително средство, за да се намали интоксикацията. За успокояване на сърбежа се препоръчва мазане с ментолов спирт, разреден оцет и прочее. Хроничните форми на уртикарията се влияят много добре от пребиваване в планината и от балнеолечение. Почти за всички болни е полезна хипоалергенната диета, от която се изключват кафето, цитрусовите плодове, шоколад, лютиви ястия. Ако сте се излекували от някаква разновидност на копривна треска, желателно е да се пазите от рецидив и да избягвате веществата, които са ви разболели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *