Зайча сянка срещу хипертония

Зайчата сянка, Asparagus officinalis, представлява многогодишно тревисто растение, което цъфти през месеците май и юни. Растението вирее из тревисти зони, горски поляни, влажни ливади, храсталаци и гори до надморска височина от 2000 метра. В различни райони на България може да се срещне под името самодивска метла, бабин косъм, калинка, аспарагус, медицинска аспержа и бабино руно. За лечебни цели се използват корените на растението. Растението достига до височина 1,6 метра и е с клонки, които излизат под остър ъгъл от стеблото. Листата представляват малки безцветни люспи, в които се развиват видоизменени клонки. Зайчата сянка дава плодове, които представляват червена сферична, 6-семенна ягода. Билката има дебело коренище, от което излизат множество шнуровидни корени. Освен това от него излизат вертикални издънки, които се събират и могат да се използват като деликатесен зеленчук, аспержи. Издънките от диворастящите растения не се употребяват за ядене, защото са много горчиви.

В химичния състав на билката влизат аспарагинова киселина, аспарагин, аспарагоза, холин, сапонини, протеини, тлъсто месо, хелидонова киселина, гликозида кониферин, ситостерол, сарсасапогенин, тирозин, витамин С и захари.

Зайчата сянка се предписва при сърдечни смущения, хипертония и намалени функции на черния дроб. Освен това билката потиска обмяната на веществата. Аспарагинът, когато е приет вътрешно, действа разширяващо върху кръвоносните съдове и предизвиква понижаване на кръвното налягане. Освен това той забавя ритъма на сърцето, увеличава неговите съкращения и повишава диурезата. В българската народна медицина билката се предписва при хемороиди, увеличение на простатната жлеза, дизентерия, диабет, екземи и пясък в пикочния мехур и бъбреците. Зайчата сянка има силно диуретично действие и освен това действа положително при възпаление на червата, виене на свят, отоци на краката, ревматизъм, подагра, трудно уриниране и припадаци. Кърмещите жени могат да приемат билката за увеличаване на млякото. Растението може да се използва и външно, под формата на компреси, при лунички на лицето, пъпки, трудно зарастващи рани и обрив. Заради диуретичните си свойства зайчата сянка се препоръчва при чернодробна цироза. Използването на зайча сянка и препарати от билката има противопоказания при възпалителни заболявания на бъбреците. В редки случаи са възможни кожни алергични реакции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *