12 доказани ползи от авокадото – част 1

Препоръчваме ви:

Авокадото се счита за доста уникален вид плод. Повечето плодове съдържат въглехидрати, докато авокадото е с високо съдържание на здравословни мазнини. Голям процент проучвания доказват, че консумирането на този плод, е свързано с различни здравословни ползи за човешкия организъм.

1. Авокадото е изключително богато на хранителни вещества

Авокадото е оценено като плод с изключително високи хранителни стойности, за което често бива включен в различни ястия. Основната съставка на авокадото е гуакамол. В днешно време, авокадото е причислявано към така наречените „суперхрани”.

Съществуват различни видове авокадо, като отличаващото ги е или формата (от кръгла, към крушовидна), или цветът (от зелен до черен).

Ето някои от оснновните хранителни вещества, които се съдържат в авокадото:

– Витамин К – 26% от препоръчителния дневен прием (ПДП)

– фолиева киселина – 20% от ПДП

– Витамин Ц – 17% от ПДП

– калий – 14% от ПДП

– Витамин В5 – 14% от ПДП

– Витамин В6 – 13% от ПДП

– Витамин Е – 10% от ПДП

– Съдържа още малки количества от Магнезий, Манган, Мед, Желязо, Цинк, Фосфор, Витамини А, В1 и В3.

Отделно хранителната стойност на плода е 160 калории, 2 грама протеини, 15 грама здравословни мазнини, 9 грама въглехидрати, като 7 грама от тях са под формата на фибри.

2. Съдържат повече калий от бананите

Повечето хора не приемат достатъчно количество калий. В 100 грама авокадо се съдържат 14% от препоръчителния дневен прием, в сравнение с 10%, съдържащи се в бананите. Приемът на голямо количество калий се свързва с редуцирането на кръвното налягане, намалява рискът от сърдечни удари, както и бъбречни проблеми.

3.  Авокадото е богато на мононенаситени мастни киселини

77% от калориите са от мазнините, които се съдържат в плода. Основата на мазнините в авокадото е олеиновата киселина. Олеиновата киселина е отговорна за намаляването на възпаленията, както и за предотвратяване на образуването на ракови клетки.

4. Авокадото съдържа фибри

Фибрите са още една хранителна съставка на авокадото. Фибрите подпомагат загубата на теглото, намаляването на кръвната захар, както и намалява риска от развитието на множество заболявания.

Съществува различие между фибрите. Делят се на разтворими и неразтворими. Около 25% от фибрите в авокадото са разтворими, 75% са неразтворими. В авокадото се съдържат 7 грама фибри, което е около 27% от препоръчителния дневен прием.

5. Консумацията на авокадо може да понижи нивата на холестерол и триглицериди

Нивата на триглицеридите, холестерола, кръвното налягане са маркери за риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Изследвания върху влиянието на авокадото върху тези маркери, сочат че:

– понижава значително нивата на холестерол

– намалява нивото на триглицеридите с до 20%

– намалява ЛДЛ холестерола с до 22%

– увеличава т.нар. „добър холестерол” с до 11%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *