12 храни, които се борят със свободните радикали – част 1

В момента 20% от населението на света е на възраст 60 години. Смята се, че до 2025 година, населението на света ще надмине възраст от 60 години. Това неименуемо ще увеличи броя на възрастните хора, които придобиват свързани с възрастта хронични заболявания. Свободните радикали, които са в организмите ни, играят роля за по-бързото стареене и вие трябва да обърнете повече внимание на това, което пускаме да навлезе в телата ни.

Важно е да се храните здравословно и да обръщате внимание на нещата, които навлизат в тялото ви. Има много токсини, които се задържат в организма и причиняват увреждане и стареене. Консумацията на правилните храни и получаване на необходимите хранителни вещества и минерали, може да ви помогне да се преборите с тези лоши токсини, наречени свободни радикали.

Свободните радикали са всеобщо познати, като свързани с процеса на стареене, по-специално физическите, биохимичните и патологичните промени, които тялото ви претърпява, когато е изложено на големи количества свободни радикали.

Спазването на една диета, която е богата на антиоксиданти, помага за неутрализиране на оксидантно увредените клетки в тялото ви. Когато се комбинират със здравословен начин на живот, богатите на антиоксиданти диети, значително намаляват скоростта на всички смъртни случаи с повече от 50% при пациенти в напреднала възраст между 70-90 години.

Какво са свободните радикали?

Както знаете, атомите са изградени от ядро, неутрони, протони и електрони. Броят на протоните в ядрото определят броя на електроните. Обикновено молекулата не остава с нечетен, свободен електрон. Но, когато се разпада слаба връзка, се образуват свободните радикали, които по своята природа са много нестабилни и бързо реагират с други съединения.

Обикновено свободните радикали са постоянно създавани в нашето тяло и дори са необходими за метаболитните процеси и борбата с инфекции. Когато обаче техният брой се увеличи значително, свободните радикали се превръщат в заплаха за вашето тяло. С течение на времето е възможно да променят кодираните инструкции в ДНК веригите ви.

Антиоксидантите в тези случаи са най-добрия и естествен начин да се преборите срещу тези свободни радикали, поддържайки тялото ви по-здраво, а вас по-млади.

Външни причини да имате свободни радикали в тялото си.

Ежедневно сме изложени на риск от заразяване с различни видове токсини. Именно те водят свободните радикали в нашия организъм. И по-конкретно – цигареният дим, металите, замърсяването и атмосферите с прекалено много кислород.

За да живеем, ние се нуждаем от кислород и го вдишваме всели ден. Но ние реално поемаме само 21% от кислорода във въздуха. Самият кислород представлява свободен радикал и 100% му консумация е токсична за нашето тяло.

Кислородът, които се счита за свободен радикал, е изключително неустойчив. Това е молекула от два атома кислород, когато се комбинират, те взаимно се уравновесяват. Ако бъдат разделени обаче, кислородът става нестабилен и се превръща в свободен радикал.

Каква е връзката между свободните радикали и антиоксидантите?

Най-общо казано, антиоксидантите помагат да се неутрализират свободните радикали в тялото ви. Съществуват различни добавки, които се предлагат на пазара, известни с антиоксидантните си свойства. Важно обаче за вас и вашето здраве е, да си набавяте антиоксидантите чрез естествени хранителни източници. Те се абсорбират най-бързо и най-добре от тялото. 

Към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *