13 метода за отслабване, които не бива да предприемате

Препоръчваме ви:

1. Искам да сваля 10 кг

Това е чудесна дългосрочна цел, но не и ако си я поставите за 1 седмица, та дори и за по-малко.

Вместо това: Опитайте за цел да топите по половин килограм на седмица, благодарение на малко упражнения и хранителен режим. Например, консумирайте само нискомаслени млечни продукти, вместо обикновените такива и правете тренировка за около 30 мин. три пъти в седмицата. Ще се изненадате как малките усилия водят до големи постижения.

2. Ще изпробвам диетата на …….. (известна личност)

Попълнете празното място с което и да е известно име и сте обречени на провал. Стандартно такива диети, отрязват някоя важна хранителна група за организма – някои течности, други меса или плодове. Първо това е много нездравословно и вредата накрая може да се окаже по-голяма от ползата.

Вместо това:  Консумирайте чисти протеини и зеленчуци на всяко меню през деня. Добре балансиран и точно разграфен хранителен план, който включва разнообразие от хранителни продукти и чисти меса ( и от време на време някое сладко лакомство) винаги е предпоставка за дълготраен успешен режим за отслабване.

3.  „Спирам да се храня в ресторанти”

Не е нужно да изпадате в крайности. Преди да отидете да похапнете в ресторант, изяжте 10 бадема или 1 ябълка, така че като пристигнете да не сте премрели от глад и си поръчайте малка салата. Проучванията показват, че жени започнали менюто си със салата, приемат в последствие около 12% по-малко калории, от колкото тези, които я пропускат.

Изберете си леко предястие за начало и преместете хляба на другия край на масата.

4. „Ще приемам само по 900 калории на ден, докато отслабна напълно.”

Разбира се, че силното ограничаване на калориите ще допринесе за загуба на килограми, но бъдете сигурни, че ще се ги възстановите обратно веднага, щом почнете да се храните нормално. Да не споменаваме факта, че гладуването само по себе си е много опасно. Този йо-йо ефект стресира организма и само Ви вреди.

5. „Ще се пречиствам със сокове”

След празнично преяждане, мисълта за сокове, чайове, само течности и идеята „Всичко или нищо” може да изглежда примамлива, но не и надеждна.

Вместо да карате на течности сума време, по-добре изберете 2 дни сокове с по около 1200 калории. Заместете закуската и обяда с чаша фреш от зеленчуци или протеинов шейк, а  за вечеря похапнете пълнозърнести храни, зеленчуци, чисти протеини, пиле или риба.

6. „Ще стана вегетарианец”

Отслабването изисква по-голямо горене на калории, от колкото прием, но дори и да отрежете месото от хранителния си режим, това не означава, че и калориите ще спаднат.  Много често новите вегетарианци приемат дори повече калории, тъй като не са наясно с калорийните стойности и консумират сирена и млечни продукти например, с повече калорийки.

Затова: Месото в чинията Ви трябва да съставя не повече от ¼ от всички калории на ястието. Остатъка може да бъде от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *