13 причини да постим до Великден

Препоръчваме ви:

Даже да не сте вегетарианци, може би спазвате Великденските пости, които започнаха на 26 февруари и продължават до Великден, 20 април. Независимо дали ще спазвате постите изцяло според църковните канони или ще изключите от менюто си месото, вижте няколко причини да консумирате вегетарианска храна. Може би те ще ви накарат да редуцирате или да спрете напълно месната храна. Тъй като експертите спорят по въпроса дали изцяло растителното меню доставя всички необходими хранителни вещества, вероятно е добре да си набавяте част от тях от други животински продукти – яйца, мляко, сирене.

Вегетарианството е една страхотна практика не само за вашето здраве, но и за околната среда. Даже да не можете да се откажете напълно от месото, можете да редуцирате броя на месните хранения, да избирате само бяло пилешко месо или да хапвате месо само в един-два дена в седмицата, с огромна порция зеленчуци.

* Всяка минутка, всеки работен ден, хиляди и хиляди животни са убивани за месо. Само в Съединените американски щати всеки час се убиват половин милион.
* Има милиони хора, които се натравят с храна ежегодно. Основният брой от тях са натравяне с месо и месни храни.
* Макар че много противници на вегетарианското хранене твърдят, че месото е незаменимо откъм хранителни вещества, експерти смятат, че няма протеини, витамини или минерали, които да не могат да се осигурят чрез растителни храни.
* Част от африканските страни, в които милиони хора гладуват и измират от глад, изнасят зърно за развитите страни. С него обичайно се изхранват животни, които се използват за месо.
* Храни, които са представяни за месо, често съдържат части от опашки, крака, копита, глави и вътрешности на животни, понякога пера на птици.
* В надениците нерядко се поставя пълнеж от смлени свински чревца. Не можете да сте напълно сигурни, че закупената наденица не съдържа остатъци от храни, с които са били пълни вътрешностите.
* Ако хората изяждат растенията, които отглеждат за фураж на животни, които изяждат за месо, световната хранителна криза ще изчезне. От сто акра може да се отгледа толкова продукция, че да изхрани 240 вегетарианеца и 20 човека, които консумират телешко месо. Това значи над десет пъти по-малко в полза на месото.
* Много по-лесно е да поддържаш добра физическа форма, ако се храниш с растителна храна, да не говорим за ползите за здравето на хората. Повечето атлети с успех по света са вегетарианци.
* Половината от световните дъждовни гори са изсечени, за да се освободи пространство за паша на животните, от които се произвежда основно месо. Изгарянето им произвежда 20% от вредните емисии с парников ефект. Заради този процес над хиляда вида растения и животни изчезват ежегодно.
* Кризата за сладка вода по света се дължи в огромна степен на това, че част от нея се използва за фермите с животни. Те са един от основните замърсяващи водата фактори. Почти десет хиляди литра вода се употребяват за производството на 3-4 кила месо.
* Ако консумирате месо, вероятно поемате и известно количество хормони, антибиотици и химически съединения, които преминават в месото на животното чрез употреба на веществата, за да се намалят заболяванията и да се увеличи количеството на продукцията. Те обаче се акумулират в организма и отключват болести и изменения.
* Някои от заболяванията, които са по-обичайни за хората с месно меню са – анемия, артрит, рак на гърдата, инсулт, рак на дебелото черво, разширени вени, запек, подагра, хипертония, наднормени килограми. Вегетарианците обикновено имат с 20% по-ниски нива на холестерол, тъй като не поемат животински мазнини в огромни дози и поемат много фибри чрез плодове и зеленчуци.
* В живота си един средностатистически жител на планетата консумира по 36 прасета и овце, както и 760 домашни птици. Всички те се убиват, за да има на трапезата си месо почти ежедневно.

Как да си осигурите витамини и минерали чрез растителни съставки


* Плодовете и зеленчуците доставят витамини, минерални вещества и най-важното – фибри. Зърнените храни са основен източник на фибри и нишесте.
* Витамините понякога се унищожават от високи температури, затова яжте по-често сурови храни. Някои зеленчуци обаче са по-полезни леко обработени на пара или запечени – моркови, зеле, домат.
* По възможност яжте плодовете с кората, тъй като повечето витамини и фибри са точно под нея.
* Хапвайте редовно ядки, които съдържат ненаситени мазнини, витамини и минерали. Соята и бобовите храни са страхотна храна за набавяне на протеини.
* Обезмаслените продукти от мляко съдържат същите нива на калций и витамин B като пълномаслените, макар да са не толкова богати на мастноразтворимите витамини A и E.
* Можете да си набавите желязо от тъмнолистните зеленчуци като спанак, ядките, слънчогледа, сушените плодове, бобовите.
* Витамин B12 може да се консумира чрез храни от животински произход, даже да не са месни, чрез соево мляко и бирената мая.
* Цинкът може да се консумира чрез бадеми, тъмнозелени зеленчуци и варива. Ако не консумирате достатъчно от даден витамин или микроелемент, лекар може да ви назначи хранителни добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *