16 смъртоносни храни, които консумираме ежедневно – част 2

Препоръчваме ви:

9. Деликатесни ястия

Деликатесни ястия са често срещан избор за пакетиран обяд или пълнеж за сандвичи. Без значение от вида, те съдържат натриев нитрат, който се свързва най-често с рака. Натриевият нитрат се използва и за предотвратяване на развитието на бактерия, известна като причинител на ботулизъм. За съжаление, сготвянето на тези сурови ястия кара нитратите да се свързват с амини и така се образува карцерогенният компонент, наречен Н-нитрозо. Той причинява рак на храносмилателната система и мозъка.

 

10. Сладолед

За съжаление, този вкусен десерт, може да ви накара да се замислите за своето здраве. Сладоледът е с високо съдържание на мазнини, което води до повишаване на нивата на холестерол в кръвта. Сладоледът също е с високо съдържание на захар в себе си. Той съдържа комбинация от подсладители като Аспартам, Декстроза, Глюкоза, Малтоза, Захарин и Сукрол. Аспартама и Захарина са подсладителите, които се свързват с образуване на ракови клетки. Дори при неналичие на тези вещества, честата консумация на сладолед причинява здравословни проблеми, като затлъстяване, диабет, високи нива на триглецириди.

11. Сирене

Сиренето е висококалоричен продукт и консумирането му в по-големи количества за деня или в комбинация с други богати на калории храни, би причинило повишаване на телесната маса. Сиренето съдържа наситени мазнини, което го прави опасно за развиване на сърдечни заболявания. Освен това, храната е богата на натрий, което причинява повишаване на кръвното налягане. Друго проучване показва, че млечните продукти и сиренето, се свързват с риск от рак на гърдата.

12. Солени снаксове

Картофеният чипс не е единственият солен снакс, който консумираме често. Човешкото тяло има нужда от сол, за да регулира циркулацията на кръвта. Твърде голямо количество сол обаче се отразява негативно на нивото на кръвно налягане, като го повишава. Честата консумация на тези храни ви гарантира развиване на хипертония и удар.

13. Свинско месо

Вкусно, но и опасно! Диети, основани на консумация на свинско месо, повишават риска от качване на телесното тегло. Съществува и риск от рак на дебелото черво. Доказателствата сочат, че колкото повече хората ядат свинско, толкова е по-голяма опасността от рак на червата. Освен със свинското, трябва да бъдете внимателни при употреба на говеждо, козе месо, овче месо, телешко и еленово месо.

14. Паста

Пастата е богата на въглехидрати с висок гликемичен индекс. Това означава, че веднага след като храната започне да се смила, нивото на кръвната захар се повишава. Въглехидратите водят и до повишаване на телесната маса и до затлъстяване, както и сърдечно-съдови заболявания.

15. Кафе

Дългосрочната употреба на кафе се свързва с повишаване на риска от остеопороза, високи нива на холестерол, сърдечни заболявания. Една от опасните съставки в кафето е акриламид, която причинява рак и колкото по-тъмно изпечено е кафето, толкова е по-високо съдържанието на акриламид. Приемането на кафе повече от веднъж на ден, води до увеличаване на нивата на стрес.

16. Пържени храни

Мазни и висококалорични, причиняват повишаване на теглото, висок холестерол, предизвикват сърдечни удари, повишават шанса от развитие на диабет, както и са тясно свързани с различни видове рак. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *