18 храни, които стимулират растежа на мускулите – част 2

1. МСТ масло  – обикновено, за усвояването на повечето мазнини от храносмилателната система, се нуждаете от жлъчка и панкреасни ензими. МСТ не се нуждаят от тях. След като МСТ достигнат до червата, те се разпространяват чрез чревната мембрана в кръвта, транспортират се до черния дроб, където се превръщат в кетони. Черният дроб освобождава кетоните обратно в кръвта и те се транспортират обратно през тялото ви. Те могат да преминават през кръвно-мозъчната бариера, за да снабдят мозъка ви с енергия. МСТ имат и термогенен ефект, което влияе положително върху метаболизма.

2. 
Кале – с високо съдържание на протеини и калций, една чаша от суровото зеле съдържа 2 грама протеин, 7 грама въглехидрати и 1 грам фибри. Подобно на месото, зелето съдържа всички 9 незаменими аминокиселини, необходими за образуване на протеини, от които тялото ви се нуждае, плюс още 9 несъществени аминокиселини за общото количество от 18. Витамините, които се съдържат в една чаша от калето са: 684% от дневната стойност на витамин К, 206% от количеството на витамин А, 134% витамин С.

3. Броколи – сулфорафанът – естествено срещащо се органично съединение на сярата, което се среща в броколите, е може би най-добре известно със своята противоракова активност. Освен това, веществото увеличава нивата на тестостерон и предпазва от задържане на мазнини в тялото. Също така блокира някои ензими, които са свързани с разрушаване на ставите. Сулфорафанът помага за защита на мускулите от физически увреждания.

4. Кълнове – кълновете са концентриран източник на хранителни вещества, което ви позволява с поемане на по-малки количества от тях, да получите повече здравословни и хранителни ползи. Ако търсите стабилен източник на протеини, то това са кълновете. Тези малки „енергийни къщички“ носят до 30 пъти повече хранителни ползи, отколкото домашно отгледаните органични зеленчуци. Кълновете правят повечето вещества по-биодостъпни. Някой от най-полезните кълнове са люцерна, папуда, троскот, грах, броколи и леща, както и кресон и слънчоглед.

5. Горски плодове – горските плодове съдържат огромни количества фитохимикали, които се борят с причинителите на различни заболявания, стимулират имунната система и защитават сърцето. Ако искате нещо сладко, плодовете са чудесен избор, тъй като са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захар, което не позволява да се дестабилизират нивата на инсулин. Боровинките оказват положителен ефект върху липидния профил, намаляват риска от диабет тип 2, антиоксидантните им свойства предпазват от преждевременно стареене.

6. Банани – ако имате проблеми с инсулинова резистентност и наднормено тегло, бананите не са подходящия плод за вас, тъй като са богати на глюкоза и смилаеми захари. Препоръчително е да ядете банани след провеждане на тренировки, тъй като, докато правите физически упражнения, нивата на калий се изчерпват, а бананите са изключително богати на този минерал. Един банан съдържа 467 мг. калий, което е важно за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

7. Диня – консумацията на диня подобрява липидния баланс и намалява натрупването на мазнини. Това се дължи на концентрацията на антоцианин – съединение, което влияе върху гените, отговарящи за съхранението на мазнини. Освен това действа хидратиращо и намалява мускулната болезненост след напрегната тренировка. Трябва да бъдете внимателни със смесването на дини и пъпеши с други храни, за да не предизвикате храносмилателни проблеми. Пъпешът често предизвиква храносмилателни проблеми, ако не се консумира сам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *