3 храни, които могат да засилят болката в ставите

Препоръчваме ви:

Когато ставите се втвърдят или подуят, болката може да направи всичко, от повдигане на химикал, до приготвяне на вечеря, изключително неприятна дейност. 1 от 5 европейци страдат от артрит според официални данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Съществуват храни, като зехтин, ядки и мазни риби, с богато съдържание на Омега мазнини, които помагат за облекчаване на болката. Има обаче и такива, които стимулират увеличаването и разпространението на болката. Ето някои от тях:

1. Домати – тук вероятно ще се изненадате, но въпреки противовъзпалителните свойства на зеленчука, при хората, страдащи от артритно заболяване, наречено подагра, червените плодове всъщност водят до увеличаване на болките. 20% от изследваните болни се оплакват от засилване на болезнените усещания, след консумацията на домати. Доматите водят до повишаване на нивата на пикочната киселина, а това е основна причина за развитие на подагра.

2. Царевица, слънчоглед, шафран, соя, масло от памукови семена – вероятно сте чували за силната молекулна киселина Омега-3, които правят сьомгата и ядките полезни за вашето здраве храни. А чували ли сте за Омега-6 мастни киселини? А знаете ли какво количество консумирате от тях? Трябва да знаете, че умерените дози от тези киселини, в пропорционална комбинация с Омега-3, са полезни за вашето здраве. Често обаче консумираме в пъти повече Омега-6, без дори да подозираме, а това не само засилва болките в ставите, но може да причини сърдечно-съдови заболявания, астма и възпаления.

3.  Газирана вода и подсладени газирани напитки – консумацията на силно подсладени газирани напитки, може да предизвика освобождаването на възпалителни агенти, наречени цитокини. Изследвания сочат, че има пряка връзка между консумацията на газирани напитки и риска от артрит. Жени, консумирали една или повече газираи напитки на ден, са до 63% повече изложени на риск от артрит в сравнение с тези, които не пият такива. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *