6 трика да подобрите паметта си

Препоръчваме Ви:

 

 

 

 

Вероятно и вие, както повечето хора, имате проблеми със запомнянето на някаква информация, на задачи, на имена и дати. С възрастта мозъкът натрупва все повече информация и постепенно изчиства онази част от нея, която не използват често или която не е прехвърлена в дългосрочната памет. Вижте няколко трика за запаметяване и подобряване на способностите да помним нова информация.

1. Бързо забравяте скучната, но важна информация

Забравяте важни срещи, кодове, адреси и пароли, които са ви необходими. Налага се да си записвате всичко, но понякога забравяте къде сте ги написали. Експерти смятат, че мозъкът не е програмиран да пази такъв вид информация, затова трябва да положите усилия, за да я запомняте. Подобни като вид са историческите дати и рождените дни. За да съхранявате скучната информация в мозъка си, трябва да я ‘картотекирате’ по специфичен начин, за да имате достъп до нея по-късно. Ако не положите съзнателни усилия да запомните ПИН кода си, вашата краткосрочна памет ще изтрие информацията почти веднага. За да запомняте важни дати, трябва да обосновете логическа връзка с цифрите и числата, или да използвате емоционален аспект. Ако информацията не е толкова важна или ще я използвате еднократно, например час за зъболекар, даже не се опитвайте да я запаметите, а я запишете или настройте аларма на телефона си.

 2. Често се разсейвате в движение

В момента, в който влезете в стаята, вече не си спомняте защо сте влезли и какво сте тръгнали да правите. Вероятно нещо ви е разсеяло по пътя или това, за което сте тръгнали, не е толкова важно и затова мозъкът не го е ‘картотекирал’. За да не се разсейвате по пътя, визуализирайте целта си преди да тръгнете. Можете да свържете целта с нещо познато, например ако сте тръгнали до мазето за банските, представете си басейн. Така предметите се запаметяват в мозъка по-визуално и има по-малък шанс той да ги изхвърли като информация. Ако се усетите, че сте в средата на стаята и не знаете защо сте там, върнете се по стъпките си назад, буквално или мислено. Отговорете си на въпроса какво сте правили преди да влезете, какво сте говорили, какво сте се сетили на момента.

3. Не можете да откриете вещите си

Не се сещате къде сте оставили ключовете си, телефона, документите. Това е типичен проблем със задържане на вниманието. Оставили сте ключовете си върху масата, докато сте говорили по телефона и мозъкът ви даже не е отчел действието пълноценно, за да го запамети. Тъй като това е вещ, която използвате често, бързо забравяте за нея, което да речем не би могло да се получи с банкнота от сто лева. За да не забравяте дейностите, които извършвате, трябва да обърнете внимание в момента, в който ги извършвате. Можете да си кажете да речем ‘Поставям ключовете в джоба си’. Най-добре е да поставяте вещите винаги в една и съща позиция, така че автоматичните действия да се трансформират в полезен навик.

4. Забравяте имената на хората

Не можете да помните за дълго имената на хората, с които се запознавате. Много хора са като вас, особено ако живеете в голям град и имате много контакти. Това може да се дължи на липса на внимание по време на запознаването или загуба на информация, която не се е съхранила в дългосрочен аспект. Повечето хора имат силна визуална памет и не толкова силна звукова памет, затова лесно помнят физиономии, но не и имена. За да ‘закачите’ име върху физиономията, визуализирайте го или го повторете съзнателно няколко пъти на ум, за да го запомните. Можете да се обръщате нарочно към човека с неговото име, докато разговаряте или да разиграете анаграми с името и характеристиките на човека.

5. Не можете да се сетите за думи или наименования

Конкретна дума в разговора или заглавието на филм ви е ‘на върха на езика’, но не можете да се сетите на прима виста. Това е универсален проблем, който с възрастта се задълбочава и тези пропуски започват да стават все по-чести. За да се сетите за думата или заглавието, поемете въздух и прочистете съзнанието си, тъй като претоварването е враг на запомнянето на информация. Опитайте се да си спомните с какво свързвате понятието или с коя буква започва, ако трябва започнете да казвате на ум буквите от азбуката. Изредете имената на актьорите, понятия, визуални връзки. Ако не се сещате, занимайте се с нещо друго, оставете мозъка да се реорганизира и опитайте да се сетите малко по-късно отново.

 6. Изпълнявате задачите автоматично

На всеки се е случвало да излезе и да не може да се сети дали е изключил ютията, печката, телевизора. Като извършвате автоматични дейности, те не се отчитат от мозъка пълноценно, особено ако се занимавате със странични задачи. За да не се налага да се връщате, като изпълнявате важни неща преди да излезете и знаете, че вероятно по-късно ще е важно да се сетите, отделете няколко секунди, за да си кажете ‘Изключвам печката’ или ‘Заключвам вратата’. Ако трябва го кажете на глас или запаметете визуално картината на дейността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *